Flott ekipage

Trevlig häst, urstjusig vagn och stilig klädsel. Där har vi något att sträva efter!
Nya hattar är vårt nästa mål!

Körtur med Witterpir


Bilder Sala 2011

Dressyr, Nat Msv.
Enhandsfattning
Precision, Nat Msv.
Galopp rakt genom porten.
Ja eh.. Bilden talar väll rätt bra för sig själv. Ponnyn sprang fort, och jag älskar mina hårnålar.
Snabbaste tiden av alla! Duktigt russ.

2.5 tim körtur

Igår var jag och mamma ute med russen i 2,5 timmar! Pirat drog vagnen och Witerpir gick snällt bakom. Oturligt nog klev lilla fröken på en vass sten innan vi ens börjat trava så hon fick snällt stå och titta på medan jag och Pirat intervalltränade.
Hemvägen ändrades till den något längre, men mycket slätare, asfaltsvägen eftersom Witterpir inte var vän med några stenar denna dag. På asfalten gick hon dock hurtigt och ville hela tiden trava. Hon undrade varför vi inte alltid tränar på den fina släta vägen!? Jag förstår inte riktigt hur hon tänkte då men...

Vagnslyktor

Nu har jag påbörjat jakten på ett par lyktor till vagnen! Besökte igår fyra loppisar, utan napp. Tror dock att jag kan ha bättre lycka på en auktion, så nu ska jag leta upp en passande sådan. Tänk så flott det kommer bli med lyktor på vagnen! De ska helst vara bruna, trä eller metall spelar mindre roll. Men lyktor ska vi ha, helst till nästa tävling!

Sala 2011

Så var även denna tävlingshelg över. Vi är nöjda med vår insats och längtar redan till nästa tävling. Men först lite vila och sedan mer träning! Dressyren gick förhållandevis bra. Pirat var super fin på framkörningen, men blev snabbt seg och lat när vi kommit in på banan. Han gick fint och avslappnat, men power saknades. Vi fick godkända poäng och vet vad vi ska fortsätta öva på. Precisionen däremot gick super! Han var pigg och framme, så vi kunde hålla galopp nästan hela banan igenom. Jag tror vi hade snabbast tid av alla under hela dagen och vi slog de som vunnit över oss i dressyren. Tyvärr så petade jag ner en boll, men en andra plats blev det ändå! Nu har vi helt klart fattat det roliga med precisionskörning!

Uppladdning

Nu är vi på plats, pirat i sin box och vi på vandrarhemmet. Nu ska vi snart sova så att morgondagen kommer snabbare! Vi är laddade och hoppas på en fin dag imorgon. Med tanke på hur det gick sist vi var i sala och tävlade kan vi iaf hoppas att det går bättre än sist..(pirat nockade funktionskontrollanten, betade i båda halterna, och tappade huvudlaget under uppvärmningen) så som sagt. Vi vill helst inte upprepa detta. Annat får vi se som plus!

Förberedelser

Smörjer sele, tvättar kavajer, lagar kjolar, och bygger kuskkil. Mycket som ska förberedas! Imorgon bär det av, så roligt det ska bli.

Inför tävlingen

Idag har jag tänkt mig ett lugnt körpass, liknande det som vi hade igår. Hoppas dock på att kunna locka fram lite mer entusiasm! Blir kanske lite längre travsträckor efter vägen också, vilket brukar skapa motivation i den lilla ponnyn. Jag tycker att det är ypperligt att varva arbete på banan med körning i terrängen eller efter vägar under ett och samma pass, speciellt om man har en häst (eller kusk) som lätt tappar fokus eller behöver ny stimalans ofta.
.
Schema:
Ons: Körning bana/ute
Tors: Ridning i terrängen
Fre: Vila/transport
Lö: Tävling, dressyr och precision!
Sö: Skritt
Mån: Vila

Trött och segt russ

Igår eftermiddag kom jag hem från småland, efter en mycket trevlig vistelse med klasskompisarna. Direkt när jag klivit in på gårdsplanen gick jag för att hälsa på kära Kålmans. Han undrade lite var jag tagit vägen, men verkade ha trivts rätt bra i min frånvaro också. Senare på kvällen körde vi en sväng till banan. Det blev lättare dressyrarbete, då pirat var väldigt seg och allmänt trött. Jag är rätt säker på att denna sinnesstämning främst kommer av hans eksem, vilka han är mycket störd av. Vi började behandlingen tidigt i år, men det hjälpte inte så mycket. För att vara på den säkra sidan får han dock sova inne dagarna fram till tävlingen, samt att vi givit honom ett extra energi tillskott i form av havre. Lite emot mina principer, men funkar det så är jag beredd att ändra mig. Så nu får vi hoppas att pirat blir piggare framöver!

Nationell Msv

Den 23e är det dags för tävling igen. Denna gång i Sala. Vi var där sist för två år sedan, och vi upplevde det mycket positivt med bra tävlingsledning och tävlingsplats.
I år gör vi vår debut i Nat Msv där, vilket är ruskigt skrämmande. Vi har dock mycket låga förväntningar, eftersom Pirat inte är på den nivån alls än. Pirat är dock en sådan häst som behöver få riktig rutin på allt för att det ska gå bra, så för att kunna prestera riktigt bra nästa säsong, som då är om ca. 10 månader och vi hunnit träna massor, måste vi ge det några tillfällen även denna säsong.
Konkurensen är hård och alla kör så bra, men vi vill också komma dit och då gäller det att kämpa och ligga i. Och det ordentligt!
Jag vet att många tycker att "träna det gör man hemma", och jag håller helt med. Tävling ska vara tävling, helt klart. Men om jag accepterar att komma sist så tycker jag att det är helt okej. Det är nog främst de som tycker att man bör anpassa TR och klasser för att även passa de som inte är kapabla att tävla än, som enligt mig är fel ute.
Så med det sagt så förbereder vi oss nu för vår första Msv körning någonsin!

Snälla syster

Allt medan jag vilar upp mig i Småland så knogar min kära syster på med hästarna där hemma. Med livet som insats har hon även lovat att motionera Pirat, vilket hon i efterhamd ifrågasatte skarpt. Men snällt är det iaf, eftersom vi ska tävla till helgen. Kan ju vara kul om han inte vilat en vecka innan...
Imorgon bär det dock av hemmåt igen. Resan har dock varit riktigt trevlig, och vi har hittat på massor av skoj! Alltifrån Hultsfredsfestivaler till korvgrillning och besök i rövarborgar. Spännande värre alltså!


Ridning i regnet

Idag bär det av till Småland för min del, med några klasskompisar för att hälsa på hos en annan klasskompis. I hela fem dagar blir vi borta. Elin har hand om hästarna under tiden, och ska försöka få Pirat att hålla sig på mattan.
.
I förmiddags red jag en timme i regnet. Det gick bra och Pirat var så positiv och duktig. Jag har bestämt att jag ska ha det som ett stående inslag 1-2 ggr per vecka, att jag rider honom. Känner att det finns en hel del saker att slipa på, även där, som kan vara till nytta både för körningen och att bygga vidare på hans kunskaper och arbete under ryttare.

Träning före och efter tävling

Det är viktigt att tänka på hur man lägger upp träningen före och efter tävling för att uppnå bästa möjliga resultat. Det som kanske är svårast att inse är att man inte kan träna in nya moment eller få en bättre kondition veckan innan tävlingen. Sånna saker ska göras i god tid så att veckan innan kan lämnas till lugnare arbete. Detta är otroligt viktigt eftersom man vill att musklerna och motivationen ska vara på topp! Musklerna har nämligen en egen energireserv som kallas glykogen, som är en form av lagring av socker som  kan användas vid träning. Man hör ofta om mänskliga idrottare som gör en kolhydrat uppladdning innan en stor tävling, och det är då glykogenet de lagrar upp! Detta gäller även såklart för hästens muskelatur. Man bör därför låta musklerna få möjlighet att återhämta sig och lagra upp sin energireserv inför en tävling.

.

Då är det också viktigt att hästen får i sig tillräckligt med energi och protein så detta kan genomföras. Man bör därför sådeles inte banta en häst innan tävling om man vill ha bra resultat, eftersom den då använder glykogenet till andra viktigare saker i kroppen. Då blir reslutatet att när hästen behöver ta i lite extra och inte klarar sig med sin vanliga metabolism finns ingen reserv och den tröttnar fort i musklerna.

.

Efter tävling gäller samma sak, med lugn träning, eftersom muskler och leder då behöver vila upp sig och återgå till normal balans. Då är det också av största vikt att ge hästen tillräckligt med energi och protein så mucklerna kan bygga upp sig och lagra ny energi.

.

Exempel på hur vårat träningsupplägg kan se ut inför en tävling:

Dag 1: Sista kondition eller intervall träningen innan tävlingen.

Dag 2: Vila, alltid efter hårdare kondition eller intervall träning.

Dag 3: Tömkörning, finslipa dressyr från marken och se till att musklerna är mjuka.

Dag 4: Ridning/Tömkörning i skogen, lyfta på benen och ger bra framåtbjudning

Dag 5: Vila, kan bytas ut mot tömkörning på en häst som inte bör vila fler dagar på en vecka.

Dag 6: Dressyr i vagn, genrep och sista koll så att allt fungerar

Dag 7: Vila

TÄVLING!

Dag 1: Skritt vid hand, för att undvika stelhet.

Dag 2: Vila

Dag 3: Skritt och jogg, mjuka upp musklerna.

Dag 4: Vila, beroende på hur hård tävlingen varit kan denna vila bytas ut mot lättare dressyr arbete.

Tillbaka till vanligt arbete!

.

Som ni ser så vilar Pirat rätt många dagar veckan innan tävling, och alltid dagen innan. Detta för att det blir en så otrolig skillnad på hans motivation och arbete om han är riktigt utvilad. I det vardagliga arbetet kan man uppnå detta genom att variera träningen mycket, och då uppnå nästan samma effekt. Men om man vill ha fram det där lilla extra, oavsett om det är på tävling eller träning msn vill visa det, fungerar han bäst om han får vila och ta det lugnt innan prestationen.

.

Efter tävlingen tar vi det också lugnt i några dagar, självklart beror det på hur hårt han gått på tävlingen. Har det varit en tredagars tävling med alla grenar så krävs fler dagar innan vi återgår till normal träning. Detta för att också få ut mesta möjliga av den träning som faktiskt skett även under tävlingen. Börjar man för snabbt med ny träning efter en sådan urladdning mister man lätt det man åstadkommit!

.

Så om ni vill kunna få ut mesta möjliga från en tävling bör man tänka mer på hur de bör förberedas inför den, än att samla ny kunskap strax inpå. Lycka till på tävlingarna i år!

 


Gräsklippare

vi har världens bästa gräsklippare! Ingen bensin behövs heller, de går som på gräs. Hur praktiskt som helst!

Lugn dag

Idag har vi bara tagit det lugnt och vilat. Hästarna med. Imorgon ska strass och pirat vaccineras, så det blir vila då med. Arthur är fortfarande mycket medtagen, och vi håller tummarna att det ska gå bra. Jag och daisy, den andra hunden, pysslar om honom bäst vi kan och imorgon kommer hans matte och då blir det nog bättre tror jag.

Huggormens ironi

Tja någon lugn och trevlig kväll blev det knappast... Arthur, elins lilla dvärgpinsher, bestämde sig för att bekanta sig med sin nya vän, hugge-huggorm. Han blev dock varse att hugge var en falsk och elak vän! Bitas i nosen, vilket hyffs. Den korta, mycket intensiva, bekantskapen resulterade dock i en Snabb transport till veterinären. Taxin körde i ilfart och han fick behandling snabbt. Nu sover han, och vi får hoppas, vid något annat än gudarna, att han klarar sig!

Helgen

Igår fick jag oväntat besök av min morbror, vilket gjorde att jag helt plötsligt kunde fara ut och köra eftersom jag inte längre var själv. Så sagt och gjort så körde jag Kålmans igår. Samling på en dressyrbana var åter temat. Det gick bra och jag tror han börjar förstå konceptet! I förmiddags körde jag Witterpir, vilket också gick bra. Pigg och arbetsvillig dam det där, förstår verkligen varför elin gillar att köra henne. Nu ska jag ut på en ridtur med pirat. Hoppas ni har en lika fin kväll som jag!

Vackraste


Fint ekipage


Ensam med alla vilddjur

Nu har mamma och Elin farit hem till Umeå De blir där i några dagar, och då är jag kvar i stugan med alla djur.
Undrar vad vi ska hitta på idag då... Blir kanske en liten ridtur senare idag med pållarna. Jag är inte så förtjust i att ge mig i väg med vagnen själv, särskillt inte om det inte är någon hemma över huvud taget. Därför blir det nog mest ridning de dagar jag är själv. Känns säkrast så.
.
När man rider finns ju alltid risken att man ramlar av, men  jag anser att de risker som finns när man kör är större eftersom man har vagn och allt som hänger med en sådan. Vi har ju också varit med om en del när vi varit ute, alltifrån skenturer till dikeskörningar, och då måste jag säga att en bra groom är guld värd. Jag känner mig alltid säker i vagnen när Elin sitter där vid min sida!

Dressyr

Igår var det dressyrträning som stod på schemat. Vi fortsatte vårt arbete med samlingen, och det förvånansvärt bra! Jag var verkligen nöjd. De tips vi fått fungerade utmärkt och han lyssnade bra tillbaka och var allmänt lättsam.
.
Jag tror på Pirat, och ska göra allt vad jag kan för att han ska få möjlighet att visa allt han har att ge. Dagar som denna känns träningen så otroligt lätt. Dagar när det går sämre är det viktigt att ha dessa pass att tänka tillbaka på för att hitta motivationen igen.
.
Nej men samling alltså, verkar helt klart som att et kommer att gå vägen detta. Jag har inte längre några tvivel! Nu gäller det bra att träna vidare.
(P.s ni som vet hur mycket snören Pirat vanligen måste ha runt munnen kan ju skåda denna bild! Min ponny kan gå med en vanlig engelsk nosgrimma! Jag blev helt förstummad. Bettlyften kommer vi inte ifrån, så den räknas inte..)

Körövning 1

Detta är en enkel övning med många variations möjligheter. Det är viktigt att konerna ställs mitt för varandra så att man får raka linjer att köra efter. Man kan träna rakriktning med de motstående konparen som hjälp. Slalom eller serpentiner runt några eller alla koner, med hästen rätt eller fel ställd, beroende på syftet. svårigheten kan ökas eller minskas beroende på avståndet mellan konerna.
Övningen kan också användas som hjälp om man endast vill träna in runda stora volter, då konerna hjälper till att skapa en jämn volt i rätt storlek, och man kan då köra med innerhjulet vid konorna på utsidan eller med ytterhjulet vid konerna på insidan.

Galoppfattningar

Idag har vi tränat på galoppfattningar från skritt. Det är ett relativt nytt fenomen för oss, vid arbete i vagn. Pirat arbetar rätt med bakbenen och rygg i fattningarna, utan att dyka med huvudet som tidigare. Han tycker dock att det är rätt överskattat att ligga kvar i lodplanet. Så det måste vi jobba på. I övergång mellan trav och galopp är det lättare för honom att förbli rund och fin. Varför vi fokuserar på detta arbete just nu är för att vi jobbar för en starkare och mer bärig bakdel, inför arbetet med den samlade och ökade traven. Galoppfattningar är även utmärkta för att skapa rätt sorts bjudning och energi, som krävs vid all typ av arbete.

Förkylning

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt något så oproduktivt som att vara förkyld. Idag har jag bara tagit det lugnt och spenderat dagen med läsning, lite mer läsning, otroligt god glass som kära syster och Mikaela skapat, samt spel med mycket lustiga frågor. Trevlig dag på det hela taget, trots den oönskade förkylnings bekantskapen.