Bettlös ponny!

Så här bra blev det! Efter ca fem minuter så var det som om vi aldrig gjort något annat. Detta kommer helt klart att bli ett bestående inslag i vår träning. Han fick tillåtelse att vara lång och låg, det blir roligare att börja så om man är ovan. Nu ska vi bara se hur det blir utanför staketen!
.

Ny sele?

Nu har jag bestämt mig för att köpa en ny sele. Pirat drar så dåligt i den vanliga bröstan. Denna gång blir det, som jag länge tänkt, en brun Ideal sele! Jag tyckte verkligen om min förra så det är inget svårt val. Svårare blir det att skrapa ihop pengar, men det löser sig nog det med. Ingen idé att träna utan bra utrustning!


Inte mer nu tack!

Nu får det snart vara slut på allt tycker jag! Hoppas att det dröjer ett bra tag tills jag behöver skriva en tenta igen, det känns överallt att det varit mycket på senaste. Det jag vill mest av allt just nu är att krama och pussa på min svarta ponny, och gissa vad! Det är precis det jag ska göra också. Tänkte rida en stund bland all den vackra snön och rensa mitt huvud, kanske det blir en tur med vagnen och Witterpir också. Tror jag ska slå på stort och vila 10 min först bara.


Träningar för Susanne Ankermark

Jag har anmält mig och Pirat till två träningar för Susanne Ankermark nu under våren. Det äger rum på Mellanbygdens ryttarförening.
• 2-4 Mars, från fredag kl 10.30 – söndag 15.00
• 13-15 April, från fredag kl 10.30 – söndag 15.00
.
Jag ska försöka skriva ihop en planering för vårens träningar och tävlingar, för jag känner att jag har lite dålig koll just nu. Jag tror det finns platser kvar om någon annan är sugen! Jag har inte kört för tränare på över två år så det ska bli spännande, och inte minst välbehövligt.

Anmälan görs per e-post till [email protected]
Under ämne skriver ni Susanne träning.


Köra bettlöst?

Pirat fick sina tänder kollade igår, och Sara hittade förklaringen till hans munproblem.. Han hade fått tillbaka skavet längst bak i munnen, och ett likadant på ett till ställe lite längre fram. Hon såg också en inflamation runt de främre av käktänderna, och såklart eftersom vi pratar om Pirat, hade hon "aldrig sett något sådant tidigare"..... Han är verkligen speciell våran lilla, försöker vara unik på alla sätt han kan. Jag försöker tala om honom att jag nöjer mig aldelens utmärkt med en vanlig lite tråkigare variant av ponny, men nej då, han envisas med att vara egen.
.
Nå alltså till min fråga, han ska gå bettlöst i 2 veckor (jag kommer såklart alltså att ha honom bettlöst i minst 3), och jag undrar hur det ska gå med vår körning under tiden. Vi ska träna för Anders Eriksson den 18-19 Feb och till dess borde såren vara läkta, men jag vill ju hinna träna med vagnen innan dess.. Har någon erfarenhet av bettlös körning? Har det fungerat bra/dåligt? Skulle ni kunna tänka er det? Pirat är superkänslig på sitt hackamore, och de gånger han stuckit har det alltid varit med bett, aldrig bettlöst. Jag har ju en ridbana med staket, kan det vara något? Jag blir jätteglad för alla tipps jag kan få!

Vi rider igen!


Idag, då blir det av!

Jag har inte suttit i en vagn på ungefär två veckor nu.. Riktigt riktigt illa! Båda hästarna har fått kliva åt sidan för tentaplugg och labbrapporter, men idag blir det träning igen. Pirat ska fortsätta bygga på sina mycket bristfälliga ryggmuskler medan Witterpir får köra lite mjukgörande övningar i vagn.
Pirat tycker inte om att vila, han blir både sur och seg efteråt. Därför har jag tagit ut honom på två små träningspass under veckan, men det är inte mycket att hänga i julgranen. Jag börjar bli riktigt stressad inför den stundande säsongen måste jag säga.. Snart är det dags för den första tränar körningen och sedan är det dressyrcup och innan man vet ordet av är allt igång! Huu, panik. Snart till stallet alltså. Ska bara göra ett tränings schema först!


The one and only Marlene Dietrich

Alltså, jag tror jag svimmar av! Har sällan skådat något liknande, perfektion är ordet. Hennes stil alltså, inget slår den. Här har min nya klädkod då vi tävlar. Hur snyggt skulle inte det vara? Hatten, kråset, kavajen, fracken, åh, så fint så fint. Jag skulle kunna gå klädd så här för jämnan.. Undrar om det skulle vara en acceptabel tävlingsklädsel? Det hade helt klart varit det ultimata!
.

Nominera Årets kusk

Det finns fortfarande tid att nominera ÅRETS KUSK. Någon du tycker kört extra bra i år, eller gjort något annat anmärkningsvärt inom körningen?
.
Skriv namn och en motivering varför du tycker att någon ska bli årets kusk.
skicka nomineringen till: [email protected]
OBS! En nominering per mail och med kategori i ämnesraden.


Pirats favoritbett

Sedan en tid tillbaka går Pirat uteslutande på ett sk Nova bett. Detta eftersom han blivit så otroligt känslig och orolig i munnen, och det har givit resultat. Han är fortfarande känslig men på ett lugnare vis.
Pirat har en historia med dålig tandhälsa bakom sig, innan han kom till oss, vilket har satt sina spår, inte minst i hans huvud.. Men med detta Nova bett har vi kunnat plocka bort en hel del av de remmar som vi annars har runt hans näsa, vilket är väldigt skönt!
Det är en enorm skillnad på att korrigera ett beteende som grundar sig i tidigare obehaglig erfarenhet, än att stänga in och ignorera ett pågående. Jag önskar fler hästägare var noga med att kolla munnen på sina hästar, eftersom det skulle spara så enormt mycket lidande för hästarna, såväl som arbete för de som får ta reda på hästen efteråt. Tänk om alla hästar bara kunde få rätt förutsättningar från början, så mycket lättare det skulle bli för alla inblandade.
Jag tror dock att jag ska tidigarelägga Pirats årliga munkontroll/behandling för att se om det finns något som behöver göras redan nu. Han, som många mindre ponnyer, har ett medfött fel som gör det trångt i bakre delen av munnen vilket leder till skav. Sara Ellevik är den i särklass bästa veterinär jag stött på, i många avseenden men speciellt vad gällande hästar och tänder. Så jag ska se när hon kan tänkas ha en liten date med Pirat.
Det sägs att: utan hovar- ingen häst. Och då vill jag lägga till: Utan en välskött mun- absolut ingen häst!


Välbehövlig vila

Sedan tre dagar tillbaka har Pirat en liten kortare vila, som fortsätter helgen ut. I tisdags när jag körde så kändes Pirat rätt trött. Hans så vanliga kraftfulla steg var borta och han hängde i tömmarna, vilket inte kändes helt bra. Jag har inte kunnat hitta något fel på honom, och redan på onsdagen studsade han runt i hagen, men jag vågar inte chansa. Man vet ju aldrig vad svarta russ hittar på.
.
Nästa vecka fortsätter vi nästan som vanligt med lite lättare tömkörning, arbete i vagn och kanske en och annan uppsittning! Pirat har fått ta en liten kort paus från sin lilla vän, eftersom denne nästan tyckte lite väl mycket om honom. Inte så att jag inte förstår honom, den som inte blir helt förälskad i Pirat måste vara blind och döv. Jag menar, luddet, de mörka ögonen, den där speciella rösten, see what I mean? Lite väl oemotståndlig för sitt eget bästa, det är Pirat det.


Såld på att köra rissla

För några dagar sedan när min gudmor var på besök här i Umeå, körde jag rissla för första gången i mitt liv. Det var verkligen hur roligt som helst, och jag förstår inte att jag inte ägnar all vaken tid på detta sätt! Okej, kanske en liten överdrift, men det var verkligen mycket roligare än jag föreställt mig. Sedan skadar det ju inte att Witterpir är den perfekta släd-hästen heller, hon drog som om hon aldrig gjort annat. Pirat skulle säkert flippa ur tusen gånger innan vi kommit från stallplanen. Inte det att han skulle vara rädd för själva risslan, han är den minst bakskygga häst jag träffat, men med alla hans hyss i övrigt tror jag det lätt skulle kunna gå fel i en sådan släde.. Witterpir är som gjord för att dra rissla! Underbart var ordet.

.
Om ni har möjlighet att köra rissla, gör det! Man måste dock tänka på att det är en annan sak än att dra runt på en vagn. En rissla åker gärna i sidled så skackeln tar i magen på hästen samt att den har en hel del ljud för sig. Därför bör man absolut vänja sin häst med dessa saker innan man ger sig av. Att några gånger bara gå bredvid skacklarna och höra ljudet bakom sig, och sedan prova svänga mellan skacklarna när någon leder, är att rekomendera. Witterpir har dock dragit denna rissla vanje vinter i många år, innan jag och Elin började köra henne, så för hennes del var det inte aktuellt med någon invänjning. Det var bara att tuta och köra!

Vi i ett nötskal

Våran eviga återkommande dialog:
"Matte, vad är det där?"
"Åh ta det lugnt Kålmans, ingen fara! Du behöver inte bli rädd... Nu skenar han snart, jisses, vad ska jag göra?! Stopp, var lugn det är ingen fara. Inget att vara rädd för!"
"Det var visst superfarligt! Vi gör som matte säger, bäst att fly!"
.
Istället för:
"Matte, vad är det där?"
"Inger särskilt Kålmans. Titta hittåt, gör som jag säger. Vi höll faktisk på med något viktigt, avbryt inte sådär."
"Jasså, tråkigt.."


Halvhalter i vagn

Jag fick en fråga för ett litet tag sedan angående hur jag gör halvhalter då jag kör. Jag har funderat över detta och försökt komma på hur jag ska förklara det, eftersom det finns flera sätt och kan ske i olika steg. Men ungefär så här skulle jag beskriva mina halvhalter:
Steg 1. Liten förhållning, antingen med tömmarna eller rösten.
Steg 2. Drivning, graden av drivning avgör hur mycket samling du åstadkommer.
Steg 3. Eftergift, liten eftergift i tömmarna för önskat resultat.
Dessa tre steg sker under loppet av 1-2 sekunder och förhållningen ska inte få hästen att stanna upp, lika lite som den ska springa fortare av drivningen. Ändras tempot nämnvärt har halvhalten inte utförts korrekt! Man kan göra halvhalter så ofta som det behövs, i vartannat steg eller en gång var tionde minut, det beror på vad man vill åstadkomma med den.
.
Halvhalter är väldigt användbara och bör utföras så snart man vill uppmärksamma hästen på något nytt, korrigera något ex. tempo, samling etc, eller för att se så att hästen är lyhörd och med på det man gör. Om man har en häst som till exempel springer in i galoppen, gör dåliga halter eller hörnplaceringar, eller svänger dåligt i ett hinder, kan man oftast råda bot på det endast genom att som kusk vara noggrannare med halvhalterna. Hästen vet inte på förhand vad den ska göra och behöver rätt förutsättningar för att kunna växla mellan olika moment på bästa sätt!
Hoppas min förklaring var till någon hjälp. Man kan säkert göra på många andra sätt, men såhär utför jag mina halvhalter i alla fall. Lycka till!


P & P

Här ser ni Pirat och hans nya vän! De träffades för andra gången idag, och om allt går som de ska så är de från och med nu permanenta hagkompisar. Jag tror de kommer ha väldigt roligt tillsammans. Pirat behöver en busig liten kompis att leka med, och Pontiac behöver en farbror som kan tala om för honom hur man uppför sig, så det blir verkligen en win-win situation.
.
Pontiac är nämligen inte så gammal, blir två år i år, och det blir en utmärkt kompletering till min mentalt 2,5 åriga hingst. De är fasligt söta tillsammans också! Vänner är bra, Pirat är ett stort fan av dem. Så till den milda grad att han utan särskilt mycket motstånd flyttade sig för Pontiac, vilket var rätt förvånansvärt, han såg mest bara nöjd ut över att äntligen ha en kompis i hagen igen.
.

En sådan bra dag

Om man summerar dagens händelser har det helt klart varit en bra dag. Mycket åkande hit och dit, men det var det värt! Vi har nämligen äntligen lyckats hitta en dressyrsadel till pirat. Åh så glad jag är! Det dröjer ett tag innan han får bära omkring på mig, och då endast mycket fokuserat och genom tänkt, men det känns verkligen bra att ha en riktig sadel nu äntligen.
.
Tömkörningslektion har vi hunnit med också, vilket som vanligt var mycket givande. Jag behöver verkligen det där extra paret ögon som stirrar strängt då och då, annars kommer jag helt av mig. Det är helt ovärderligt. Till exempel: när jag gör övergång mellan halt och skritt kan Pirat ibland sänka huvudet och dra fasligt i tömmarna åt olika håll. Jag var medveten om detta men visste inte riktigt vad jag skulle göra åt saken, så det fick vara så. Men, när en annan person reagerar och tycker att det ser illa ut, är det lättare att vara objektiv. För det ser ju super löjligt ut, och är inte det minsta vackert. Men, det är lättare att missa eller blunda för något om man inte vet hur man ska lösa problemet!
.
Våran coach tyckte tillslut att Pirat travade fint, och jag var så nöjd. Tänk, han kan faktiskt saker min lilla ponny. Bara hans matte skärper sig ungefär 200% kan detta kanske bli något bra tillslut. Jag hoppas på det, och det tror jag Pirat gör också. Han såg nämligen rätt nöjd ut där han travade, så fint som han aldrig travat förr. Min fina lilla Pirat.


Början på det nya året

Jag undrar om det är så att första dagen på året representerar de kommande 364 dagarna. I sånna fall har vi satt en intressant standard, verkligen. Jag tror inte att det är jättebra om vi gör alltför många kopior av gårdagens körpass.. Nej usch.
Vi körde iaf dressyr på ridbanan, eller vi försökte köra dressyr. Resultatet var mest spring, spring och flyg. Och oj så vi sprang, fort och okontrollerat till på köpet.
Pirat sa "Aaaah hjäälp matte jag dör! De kommer döda mig och äta upp mig, hjälp! Jag sticker härifrån nu!"
Jag sa då " Vilka då?? Hjälp, dumma ponny sluta spring så förbaskat. Sluta, stop, stanna, genast!"
Pirat fortsatte med sitt " Aaah jag dör!" och jag försökte få honom att förstå att vi var instängda på en ridbana och att det kan få negativa konsekvenser om man springer för fort med sin vagn inne på en sådan.. Budskapet gick fram efter en stunds springande.
Pirat sa " Du drog mig i munnen matte.. Jag hatar dig! Jag vill aldrig mer att du rör mina tömmar." Jag försökte få honom att komma till insikt om vem det var som börjat, utan framgång. Efter en mycket kort stund ville ponny-eländet springa fort igen!
"Aah hjälp matte! De är tillbaka! Rädda mig!"
"Suck... PIRAT SKÄRP DIG!"
"Aj aj aj matte nu drog du i tömmarna igen! Du lovade. Jag hatar dig!"
" Jag kan inte INTE dra i tömmarna när du springer så fort, du är överkänslig."
" Då tänker jag aldrig mer prata med dig. Så det så!" Varpå Pirat lägger tungan över bettet, fastnar och får panik över det istället.. Vi hade med andra ord en fantastisk första dag på året. Verkligen. Jag tänkte flera gånger att vi skulle avbryta dressyrövningarna och köra i skogen istället, för att lugna ner honom. De som känner mig och Pirat sedan tidigare inser nog det lustiga i att jag faktiskt tyckte det skulle vara säkrare att köra ut, än att vara på banan. Men det är bra att vi varierar oss, jag menar vem vill kunna köra säkert och kontrollerat överallt.. Nej nog med spänning nu. Jag hoppas på att detta inte alls var en hint om kommande dagar utan bara Pirats sätt att se till att göra av med allt sådant här redan första dagen så resten av året kan bli som vi tänkt oss det!