Vecka 44

Denna vecka kommer två nya händelser att berika Pirats vardag.
1) Han får börja gå i hagen
2) 10 minuters seriösare arbete varje dag
Från och med nu kommer han alltså vara mer som en riktig häst, och mindre som en prydnad instängd i en box. Vi fortsätter givetvis med våra oändliga promenader men kompleterar dessa med lite mer muskelsträrkande övningar. Jisses så kul detta ska bli!

Nu är stunden inne

Idag är dagen då det ska ske, det vi alla väntat på. Dagen D. Idag ska... håll i er... Pirat få arbeta på banan igen! 5 hela minuter med ett träns på huvudet, skrittande på banan. Detta är storartat! På riktigt alltså, jag kan knappt tro det, men jag har bestämt mig. Det är trotts allt inte så stor skillnad på skritt och skritt, för skelettet alltså, men för musklerna blir det skillnad. Nu ska deras minne långsamt återuppväckas igen. De var faktiskt till för något speciellt! De har alla en uppgift, och idag ska den åter introduceras. Jag kan knappt vänta, men först två timmars föreläsning och labbrapport skrivande. Behöver jag säga att jag helst av allt skulle åka till stallet nu på direkten?

Otränad!

Idag har jag gjort en otrevlig upptäckt! Det var nämligen så att jag, för första gången på 2,5 månad (!) skulle köra häst. Tänkte inte mer på saken just då, eftersom det är en helt normal syssla för mig, inget spektakulärt alls. Men ack så fel jag hade. Nu kan jag knappt röra mina armar, min rygg knakar mer än vanligt och skriker åt mig och undrar vad sjutton jag har gjort. Förlåt, men jag trodde att körning var något vi brukade pyssla med tillsammans, mina armar, min rygg och jag. Men nej, tydligen inte det. Jag trodde också att alla parter måste informeras innan sådana här beslut fattas, som att vi tydligen ska avbryta någon syssla som tidigare varit aktuell. Fel igen, uppenbarligen!
.
Jag brukar inte låta sådana bagateller som ryggar ha något att säga till om, men nu har den lite för mycket åsikter för att jag ska kunna ignorera det. Undrar om jag kan övertala den på något sätt, ett bad kanske inte vore dumt? Får se om vi kan försonas. Hoppas på det! Från och med nu är det jag som bestämmer igen, och inga långa pauser på detta vis. Det fungerar helt klart inte för oss. Tur att ingen såg mig när jag fick ställa bort pisken efter bara 5 min eftersom jag inte orkade hålla den..

Dimma


Smygpremiär

Idag har Pirat vistats i hagen en liten stund i smyg.. Han blev så glad att  han knappt trodde det var sant när jag släppte honom. Han fick gå lös på egen hand! Visserligen bara 10 minuer, men ändå, hans lycka var gjord. Han började med att rulla sig i leran fyra gånger, sedan bockade han och galopperade runt runt tills matte skrek högt och argt på honom. Då stannade han tvärt och ställde sig och tittade på de andra hästarna. Han va inte alls intresserad av den gigantiska hö högen som jag givit honom som distraktionsmoment, han ville bara titta på de andra när de åt, rull sig igen och igen, nosa på el-tråden, eller lukta på brännässlorna i diket. Han är så söt min ponny, upptäcker världen på nytt. Vem kunde tro att en liten hage mest bestående av sand kunde vara så rolig, Pirat har iaf inga tvivel. Det var det absolut roligaste han gjort på väldigt länge! Hoppas han fortsätter vara lika lättroad.

Lägesrapport

Vi går, och vi går, och vi går. Promenerar efter by-vägen, i skogen eller på planen. Fram och tillbaka. Jag är fortfarande fashinerad över att han går och lever, ponnyn däremot... Inte så fashinerad över fenomenet. Han visar mer och mer för varje dag att han tycker att han är redo för nästa steg i sitt nya liv. Vi avaktar en vecka till, sedan blir det hage! Yey!
.
Det ska bli intressant att sätta igång honom sen. Eh, vi kan väll säga som så att jag flera gånger under promenaden idag allvarligt undrade om det var något fel på Pirats fram fötter. Detta eftersom han envisades med att sätta upp dem i luften under min näsa hela tiden och vifta på dem.
-Matte titta, titta vad jag kan!
- Sluta genast dumma dumma ponny. Du är ju skadad för fasen! Det är liksom därför vi går dessa himla promenader. Inte för att öva på cirkuskonster!
- Det ena utesluter väll inte det andra, matte du är bara tråkig. Titta här! Wiie!
.
Ja ponnyn är iaf pigg och kry, vilket är huvudsaken! En vecka boxvila, sedan får den leka på egenhand ute om dagarna, då löser sig nog resten också.

Världen är en hinderbana!

Överallt finns hinder som man måste ta sig över, under eller runt på något sätt. Visste ni tillexempel att alla vattenpölar är gjorda för att hoppa över? Att alla gula löv på marken är en del av ett mönster, som måste ätas upp i rätt ordning för att skatten ska komma fram? Stenar mindre än 30 cm i diameter är farliga fiender som måste utrotas? Att man måste lyfta, snurra, eller vrida på allt man ser, eftersom man inte vet om det döljer sig någon extra belöning där? Inte det? På tiden att ni fått veta sanningen då! Och det är myggorna som viskar de rätta ledtrådarna, inte myrorna, akta er för dem. Så, nu är ni utbildade för att klara livets hinderbana, och kom ihåg att den fege antingen kan vara den som vinner eller förlorar... Lycka till!

Försöka ta seriösa bilder på Pirat..

Vacker höstsol och löv i tusen underbara färger, som gjort för att ta kort!.. Trodde jag iaf.
Steg 1:
- Pirat! Se söt ut.
-Så här?
- Men, måste du ha ett löv i munnen? Nåväl..
Steg 2:
-Matte titta vad jag kan!
-Suck.. aldrig kan han vara seriös.
Steg 3:
Tillbaka på ruta ett..
- Var du tvungen att sätta ett i luggen med?
- Japp, absolut! Ser du inte så cool jag ser ut? Matte, du fattar visst inget.

Tävlingskonferens 13 November

Den 13 November är det dags för årets tävlingskonferens. Detta event kallades tidigare "Grenledarträff" men då ganska få personer visat intresse har man bytt namn för att alla ska känna sig välkomna. Frågorna som behandlas gäller bla tävlingsplanering, den gångna säsongen, samverkan mellan klubbar m.m.
Om man vill anmäla sig hittar man info här: http://www3.ridsport.se/Distriktssajter/Vasterbotten/
Tavling/Nyheter/Tavlingskonferensen/ sista anmälningsdag 6 November. Hoppas träffa många glada körmänniskor där!

Vila i frid

Idag har våran trotjänare Strass fått somna in. Trots att det helt klart var rätt beslut så känns det såklart sorgligt. Hon och Pirat kände varandra väl och har varit med om många äventyr tillsammans med mig och Elin. Jag tänker på de gånger vi ridit i skogen och lekt indianer, när vi var iväg på kurs och allting blev kaos, eller när vi suttit på bron och sett dem beta på gräsmattan nedanför..
.
Nu hoppas vi på att hon fått den soligaste platsen, på den högsta kullen, vid den grönaste av alla ängar, för det är den hon förtjänar. Må det vara fritt från mygg, onda bakben, och mörka nätter. Istället finns där kanske gott om små russ att tugga på, havre att äta, samt en och annan stig att utforska. Hur det än ser ut, var hon än är nu, hoppas vi att hon är lycklig. Vår allra finaste Strass. Du finns för alltid i våra hjärtan. Tack för allt!

"Coolmans Pirat"

Ja så trodde vi att Pirat hette först. Coolmans, inte Kålmans som han faktisk heter. Nog för att han är rätt cool, men någon måtta får det faktiskt vara! Så här i efterhand är jag nöjd med Kålamns, för tänk vad jobbig att ropa på någon himla cool man varje gång man vill prata ett par ord med sin ponny. Nej Kålmans Pirat är hans namn, så det så. Det var bara det jag ville ha sagt!

Goodbye blue sky?

Snart är hösten också slut. Allt går så fort och ändå känns det som om tiden står still. Oktober är min absoluta favoritmånad, med alla vackra färger, nya lukter, ljud och omisskännliga gula sken. Allt blir så vackert! Om det inte var för att man vet vad som komma skall skulle man kanske kunna njuta av det mer, jag vet inte. Det känns i alla fall tydligt nu att dagarna blir allt kortare och kvällarna ogenomträngligt mörka.
.
Just nu förlitar jag mig på att ett par luddiga ponny-öron, några vackra ord, och en vacker melodi spelad på radio ska hjälpa mig att inse att oktober fortfarande finns kvar. Än är det inte över. Snart, men inte riktigt än. Hoppas ni njuter av den vackra höst vi har, det försöker jag göra. Förhoppningsvis stannar den med oss ännu några dagar. Håller mina tummar.

Pose-paus

Pirat tar en paus i promenaden och poserar för att visa hur bra han står på sitt högra bakben! Det är nästan så att han klarar sig med bara det benet nu för tiden tycker han, fast bara nästan.. Kan ju vara bra med fyra stycken har jag hört, så vi behåller dem allihop tillsvidare.

SmåMaskiga HöNät

Sedan Pirat kom hem har han ätit allt sitt hö ur hönät, och inte vilket nät som helst utan ett småmaskigt sådant! Jag är verkligen nöjd eftersom det fungerar så bra. Det tar mycket längre tid för honom att äta utan att han blir det minsta stressad.
.
Tidigare år har vi haft foderautomater i hagen, där principen varit den samma. Mindre mängd foder på en längre tid. Våra automater var dock inte helt optimala så vi övergav dem tillslut, men dessa nät verkar enligt samma princip. De finns i olika storlekar, allifrån ett litet som rymmer ca 3 kg hö till stora nät som täcker hela rundbalar! Alla med effekten att de begränsar tillgången på grovfodret så det tar längre tid att äta.
.
Jag ska kompletera våra två nät med ytterligare ett inom en snar framtid, eftersom hästarna i vårat stall utfodras tre gånger och det då kan vara bra att ha tre nät. De vi har är av modellen "litet", men jag tror att ett "mini" räcker som lunch nät.
.
Kan verkligen rekommenderas! Kolla in hemsidan och läs själva: http://www.caisasshop.se/hastsmhnsmamaskigahonat-c-61_58.html?osCsid=ebea588b559fdaf773360316cac27718

Tankar om träning

Jag kan inte hjälpa det. Fast jag vet att det är månader kvar tills vi ska börja träna på riktigt sitter jag och fantiserar om hur vi ska lägga upp det, hur vi ska få allt rätt denna gång. Jag drömmer om en nystart där vi från början kan arbeta på rätt sätt och inte göra något halvhjärtat. Detta är faktiskt första gången någonsin sedan vi fick Pirat som vi börjar träningen från noll. Skillnaden nu blir ju helt klart att han är någolunda utbildad, så det är inte det fokus behöver ligga på. Denna gång blir utmaningen att hitta rätt tänk och använda det vi redan har för att utvecklas!
.
Något jag alltid varit dålig på är skrittarbete, även fast jag vet hur viktigt det är och att grunden till allt ligger där. Jag måste erkänna att jag har haft för dåligt tålamod för den typen av arbete. Som många andra har jag alltid prioriterat en hastigare förflyttning framför att ha allt grundarbete med mig från början. Detta ska det bli ändring på, om inte annat för att jag måste.. Vi ska ju trots allt skritta läänge. Men med motivation går allt, och skritten har helt klart inte varit vår starkaste arbets-gångart så det är befogat att ändra på det nu. Här ska skrittas för fullt! I sinom tid då vill säga, just nu promenerar vi.. Men snart får vi arbeta på riktigt!

Flyg-häst

Det är visst en sådan jag har! Svårstyrd och utan vingar, men flyga kan den utan tvekan. Både högt och långt. Jag har helt missuppfattat det här alltså, det är pilot jag ska agera. Tänk så fel jag hade när jag trode att det var någon form av kusk som Pirat ville ha. Nu har han dock förklarat för mig att det är flygning vi ska ägna oss åt, om inte förr så iaf från och med nu! Körningen får ligga på hyllan tills vi testat vår kapacitet inom detta nya område. Vi måste ta igen all förlorad tid vi kunde spenderat uppe i luften. Vi satsar på molnen och ser hur långt vi kommer, önska oss lycka till!

Av alla konstiga selar jag sett..

.. är nog denna en av de mer speciella. Förstår verkligen inte vad de tänkt med! Förutom att den inte kan vara särskillt bekväm så är själva uppenbarelsen en gnutta, eh.. speciell var ordet ja. Men vad gör väll det om den kommer i 8 olika färger? Avgör själva, fin eller ful?

Finns på http://www.tackforminis.com för den som är intresserad.

Tunna lilla ponny

Vart har ponnyn min tagit vägen? Man behöver uppenbarligen inte mycket muskler för att stå på boxvila..
Vi kan väll säga som så att de tagit en liten paus, kanske kryper de fram ur idet till våren. Jag har bestämt mig för att dokumentera hans utveckling så gott det går, för att kunna se ev förändring, positiv som negativ. Tror det blir bra, ska bli spännande att se om bara kravlös skritt kan ge något märkbrat resultat!

Om att ta beslut.

Att ta ett beslut är aldrig lätt, i alla fall tycker jag det är svårt. Antingen blir det rätt eller så blir det fel. Resultatet från ett beslut kan aldrig ligga någonstans i mitten. Konsekvenserna kan bli annorlunda i olika situationer, men resultatet blir antingen som man önskade eller inte. Det tror jag är viktigt att alltid ha i åtanke.
.
När jag tog beslutet om att satsa på Pirat och ge honom chansen att bli frisk så visste jag att det fanns två utgångar som båda var lika möjliga: att han kommer hem och blir frisk, eller att han inte gör det. Jag har bestämt mig för att jag vill arbeta för det här, det är mitt beslut. Man får dock inte hamna i villfarelsen om att det hade varit så, oavsett situation. Jag har hela tiden varit bestämd på punkten att jag inte vill utsätta honom för något han inte kommer klara, fysisk eller psykiskt, och jag vill ha en god prognos. Med detta i ryggen tog jag mitt beslut.
.
Det är viktigt att vara objektiv i alla sina beslut, hur svåra de än är och vad de än gäller. Det är endast den som har makten att ta beslutet som kan se hela bilden och därför handla rätt. Man kan inte strunta i beslut, de finns alltid kvar, frågan är bara hur mycket skada som hunnit ske innan man bestämmer vad man ska göra åt saken. Folk i allmänhet borde nog bli bättre på objektivitet och realism. Ställa sig frågor som "Vad står vi inför, egentligen?" och "Vilket resultat vill vi nå med vilken ansträngning?". Först då får man en ärlig utgångspunkt, och därfrån kan man ta sitt beslut.

Nu kan jag lyssna på Johnny Cash igen!

Av gammal vana satte jag in Johnny Cash skivan i bil-radion. En sekund senare insåg jag mitt misstag och stängde snabbt av igen. Till min förvåning kände jag dock att jag inte reagerat nämvärt. Hm, konstigt tänkte jag.. Jag knäppte sedan skeptiskt på låten igen och märkte att det gick, jag kan lyssna på Johnny Cash igen. Lycka.
.
Under tiden Pirat varit borta har det varit helt omöjligt, misstaget har gjorts några gånger vilket inte varit en trevlig överaskning. Från början förstod jag inte vad som hade flugit i mig, varför denna starka rektion? Men snabbt insåg jag ju att det var för att det var vår musik. Så många timmar vi lyssnat varv på varv, låt in och låt ut, alla de låtar som vi oftast tävlar till. Så mycket minnen, alla dessa känslor. Såklart att jag inte klarade den själv. Men nu idag, så lyssnade jag på honom. Det var som att återse en gammal vän, våran vän.
.
Vi och the man in black, det är grejer det.