Ruta 1

Jag känner att det uppenbarligen är stället att vara på. Vi försöker oss på andra riktningar, men hamnar hur som helst ändå just där. Det kallar jag framsteg. Jag menar vi har uppenbarligen hittat vår plats i universum, och det är ju bra. Jag tror på att veta vart man hör hemma! Jag och Pirat kör på ruta ett. Det är vår plats, och här lär vi förbli.

En ledtråd till den som undrar. Jag säger bara två ord: skakningar och frustningar. Mina bästa vänner på denna jord.

Driving Miniature Horses


Galopparbete

Nu börjar vägarna äntligen vara galoppvänliga igen! Känslan när man inser att man måste spola av både vagn och ponnyben efter en körtur är fantastisk. Ingen mer is nu på ett tag får vi hoppas.

Witterpir har gått mycket galopparbete på senaste, och då jobbar vi på lite olika sätt. Vi har:
- Snabba galopparbetet, där vi mest tränar kondition.
- Långsamma galopparbetet, där vi förbereder oss för en mer samlad galopp. Med många halvhalter och mycket drivning går det till och med att få Witterpir att galoppera rätt luftigt och balanserat!
- Galoppintervaller, tränar både styrka och mjölksyratålighet.
Jag är mycket noga med att använda båda galopperna lika mycket när vi är ute och tränar. Det är speciellt viktigt att tänka på det om man har en häst som oftast fördrar att fatta den ena, då måste man korrigera detta och se till att både höger och vänster galopp används lika ofta. Witterpir kunde tidigare bara fatta ena galoppen, men allt eftersom hon blivit mer rakriktad och väl musklad så faller det sig naturligt att använda höger och vänster galopp varannan gång.

Ny planering för våren 2012

13-15 april Träning, Mellanbygden

22 April Tävling, Övik Precision

1 maj Tävling, Piteå Dressyr+ inomhus maraton

2 Juni Tävling, Lycksele Fullständig

.

Tidigare innehöll inte våran planering någon enskilld precisions tävling, men efter överväganden och omprioriteringar så gör den nya planen det. Känner att alla tränings och tävlings tillfällen just nu är välkomna. Eftersom allt strul har gjort att vi redan missat starten på säsongen, vill gör att jag absolut inte missa något mer. Är det något event jag missat?


Världens bästa födelsedagspresent!

Jag har verkligen fått den, världens bästa födelsedagspresent! Min ponnys näsa verkar nämligen må bättre nu. Jag har kört honom två gånger denna vecka, med hjärtat i halsgropen, och utan att ta ut för mycket i förskott så tror jag att jag kan säga att det blivit bättre. Rätt mycket bättre faktiskt. Under dessa två pass har Pirat inte kastat med huvudet en enda gång, och endast frustat en gång (vilket var en normal frustning efter en stunds arbete).
Båda körpassen har innehållit rörelse i alla tre gångarter och varit 45 respektive 50 min långa. Veterinären tyckte således att jag ska fortsätta med motionen i kombination med salva i en vecka till. Vi har även fortsatt förbud mot grimma och nosgrimma, och allt annat som ev kan tänkas störa vävnaden på Pirats näsa.
Wiii jag är så glad! Peppar peppar ta i trä, hoppas detta fungerar nu. Pirat har iaf som sagt givit mig världens bästa födelsedagspresent, och det tackar jag för. Jag hävdade dock att han var lite dålig på att slå in den, men när han hävdade att han gärna kunde fixa så han fick ha ett bandage runt näsan om det skulle glädja mig, så ändrade jag mig snabbt! Det är bra som det är.

Ibland blir det mest spring

Vissa dagar är inte gjorda för finslipning av detaljer eller inövande av nya moment. Vissa dagar bör inte innehålla överaskningar eller större prövningar. Dessa dagar är som gjorda för konditionsträning. Man värmer upp lite lätt, och sedan springer man, vilar kanske lite mellan varven, och sedan springer man lite till.
Självklart bör all träning ske koncentrerat och med ett fokus, inte bara vind för våg. Men det finns stunder som är vigda åt långa travsträckor! När jag har en sådan dag så tvekar jag aldrig, det blir alltid konditionsträning på ett eller annat vis. När jag någon gång trotsat min instinkt och gjort något mer kreativt slutar det alltid i kaos. Inget blir rätt och det hade verkligen varit bättre att stå över passet, eftersom inget gott kom ut av det. Om man istället känner efter före kan man få ett riktigt trevligt körpass, där båda parter får utbyte av träningen.
Bra planering handlar mer om att kunna ändra sina planer och anpassa dem för dagens förutsättningar, än att slaviskt följa en förutbestämd väg som kanske inte passar just då. Vissa dagar kan det bli mest spring, trallande och sjungande när jag är ute och kör, men det är okej det också.

Det går framåt för vissa!

Witterpir och jag är återigen i en sådan period då allting går bättre och bättre varje pass, och varje minut av träningspasset för något nytt med sig. Det är verkligen roligt! Hon är lite svår på det viset att hon kräver mycket övertalning innan hon kan inse storheten i något. I början sprang hon mest ner i diket, sparkade bakut, eller travade iväg med oss, men nu har hon blivit väldigt lyhörd.
Det är spännande att tänka tillbaka på hur det lät tidigare i höstas när vi skulle ut och träna. Att säga att jag var lite negativt inställd till det hela är en grav underdrift, jag såg inget nöje i det alls. Jag insåg dock att det är orättvist att jämföra röda och svarta russ, så när jag slutat med det, och Witterpir funnit sin plats och börjat lyssna började vi helt plötsligt ha väldigt roligt tillsammans.
Vår trappa ser ut ungefär så här:
En katastrof-Ett måste-Roliga stunder-Trevligt arbete-Hoppfull utveckling

Gammla trav-dagar


Här ser ni Pirat då han sprang som flitigast på travet. Han var enligt dem som körde honom där "en stor talang". Men jag vet inte riktigt, trots att jag är otroligt partisk, tror jag iaf han är gladare med sitt nya liv!

Svacka

I nuläget råder det stor brist på motivation. Jag vill inte göra några planer innan jag vet hur det går med behandlingen. Hoppas jag inte framstår som super gnällig, fast det kanske jag är.. Jag har dock lite svårt att producera peppiga texter om körning när min och Pirats egen körning ligger på is, för tredje gången på mindre än ett år.

Jag försöker intala mig själv att allt som sker inträffar för att man hela tiden ska lära sig nya saker. Jag tror inte på det, men visst vore det bra om det var så? Och inte att det var slump, klantighet, okunnighet eller övermod som styrde de flesta händelsers förlopp. Jag har märkt hur dåligt jag lär mig vissa saker, till exempel så har vi dilemmat där jag tycks tro att jag vill ha en tävlingsponny, och Pirat råkar vara den jag har just nu. Skulle han inte fungera så skaffar jag en annan. Så är dock inte alls fallet när det väl kommer till kritan. De gånger vi faktiskt ställts inför en situation som kan förändra Pirats liv och ge det en helt annan uppgift, känner jag helt plötsligt hur mycket jag vill ha honom. Just Pirat och ingen annan alls. Svackan mellan bäckenfrakturen och dagsläget har dock inte varit så djup som den varit tidigare, utan jag har tagit honom mindre för självklar. Det tror jag är bra. Jag tror det är trevligare att umgås med någon som har den inställningen.

Som exempel kan vi ta en blåsig dag med regn i luften och is överallt. Min gamla inställning säger ”ut och träna, snart är det tävlingssäsong” medan den nya säger ”jag tror inte Pirat kommer tycka att det är kul att springa i det här vädret, bättre vi väntar tills imorgon och ser hur det ser ut då” och sedan kramar om honom 10 gånger istället.

Jag säger dock inte att det är fel att vilja tävla, bara man inte gör det till varje pris. Mitt mål med Pirat är definitivt att klättra så högt vi kan i klasserna och lära oss så mycket vi kan under tiden. Tävla är jätteroligt, det tycker vi båda. Känslan när man kör in på dressyrbanan, styr mellan konerna, springer mot klockan, eller galopperar genom ett hinder är magisk och det är få saker jag skulle vilja byta den mot. Men man måste göra det tillsammans, kusk och häst som ett team. Annars går det inte.

Jag, Pirat, och Pirats näsa ska försöka jobba ihop oss och se om vi kan bli ett team igen. Om jag så måste lova den att aldrig mer stänga in den med något alls, någonsin igen. Det kan bli en utmaning, så det hoppas jag vi slipper. Men allt handlar ju om att lära sig nya saker, eller hur var det? Vi låtsas det tills vidare i alla fall.


Kanske ett resultat

Efter 3 timmar på veterinärstationen har de kanske kommit fram till felet.
- De gjorde röntgen i tre olika vinklar, men hittade ingen fraktur, broskbildning eller benpålagring.
- De tog blodprov, utan avvikelser
- De kollade i munnen efter förändringar, hittade inga
- De konstatedade att det troligen inte är nerverna det är fel på, då cortisonet borde hjälpt
- De gjorde en utförligare endoskopi av näshålan, hittade inga främmande föremål eller liknande (jag bad dem speciellt att söka efter pinnar, de måste trot jag var knäpp..)
Men, alltså, de tror att det är en skada i mjukvävnaden runt näsbenet, och att svullnaden kommer av detta. Pirat ska därför vila i en vecka, utan någon påfrestning på området. Han får ledas i grimma till och från hagen, det är allt. Morgon och kväll ska han smörjas med en antiinflamatorisk muskel och led salva runt området på näsan, för att dämpa reaktionen. På måndag nästa vecka ska jag motionera honom som vanligt, och höra av mig till veterinären och meddela hur det gått. Har behandlingen hjälpt fortsätter vi ytterligare en vecka, annars vet jag inte. För mig får det vara precis vad det vill, bara det går att bota. Nu har vi bestämt att det är mjukvävnaden det är fel på, det är ju iaf någonting.

Nu är det snart dags

Jag har varit nervös hela morgonen, snart bär det av mot Vännäs. Så snart jag kan fly från labbet ska vi plocka upp ett svart russ och bege oss. Dommedag eller lyckodag, vi får väll se. Jag håller iaf mina tummar, tår, och allt annat som går att hålla, knackar i trä, hoppar över gatubrunnar, undviker nycklar på bord, och annat livsfarligt, i hopp om att vi idag ska få ett besked om vad som är fel på min lilla ponny.
"Va, var det där en svart katt jag såg springa över vägen?! Tvi, tvi.. Nej hoppsan, det var bara en sopsäck. Nåja, bättre att vara på den säkra sidan!"

Längtan


Slaggjord

Frågan om slaggjord tycker jag är mycket viktig, inte bara för hästar som har vanan att sparka bakut ofta, utan för alla som kör. Problemet när man kör en häst i vagn är att konsekvenserna av en handling kan bli så mycket större än om det händer något under ridning. En så enkel sak som ett fjuttigt glädje skutt kan få ödesdigra konsekvenser om ett ben kommer över en draglina eller skackel.

Jag tycker därför att det är klokast att alltid köra med slaggjord, och jag rekommenderar alla att göra det, oavsett om man har en häst som slår eller inte. Det är skillnad på hästar som slår efter vagnen, och troligen inte är rätt inkörda (som många travhästar, där man löser problemet med bakskygghet genom att hindra hästen från att reagera) och de som ofta uttrycker glädje, irritation eller flyktbeteende genom att vifta på bakbenen. Eftersom man inte kan veta hur hästen reagerar i alla situationer så tycker jag att det är klokt att vara på den säkra sidan.

Jag vet alltför många fina körhästar som fått avbryta sina dagar framför vagnen av just den här anledningen. En reaktion på något helt annat än vagnen fick konsekvensen att allt med vagnar blev super farligt. Så tror jag nog att jag skulle ha reagerat också, om jag var häst. Visst, många körhästar kan vara med om hemska saker med sin vagn, och ändå vilja fortsätta dra den, men varför chansa? Det finns så mycket som kan gå fel, så det känns som en bra idé att utesluta de faktorer man kan.

Både Pirat och Witterpir körs med slaggjord, alltid. I början hade vi det inte på någon av dem, men det visade sig vara dumt. Pirat är som bekant en mycket uttrycksfull häst, och oberoende av om han säger ”Jippie” eller ”Aah hjälp” så flyger gärna benen åt alla håll. Första gången det hände hade jag hans bakhovar ungefär 3 cm från mitt ansikte, vilket var mindre kul. Efter det har vi haft slaggjord vid all körning.

Liknande var det den andra gången vi körde Witterpir. Första passet gick hur bra som helst. Andra gången Elin körde henne så skulle de prova springa lite, då sa Witterpir ”Äntligen, kom så drar vi!” Elin sa ”Nej, stopp inte så fort!” Och då blev Witterpir super arg, eftersom hon inte fick springa hur fort hon ville, och sparkade super högt tio gånger i rad. Jag satt i Pirats vagn och tittade på, och det så läskigt ut. Efter det går även hon alltid med slaggjord!

Frågan är väll då, behöver alla hästar slaggjord? Vissa är väldigt trygga med sin vagn och har aldrig slagit bakut i hela sitt liv. Tja, jag skulle inte chansa i alla fall. Hästar är inga robotar, och vi kan aldrig vara helt säker på vad de ska göra. Dessutom så skadar det väll inte att ha en rem extra, bland alla tusen stycken som man redan använder, även om den inte används? Jag ser det som ett litet säkerhetsbälte för både oss i vagnen och hästen. Och om slaggjorden skulle gå av, ja då har jag såklart linhållare också, bara utifall att! Sån är jag, säkerheten personifierad. Nåja, i vagnen i alla fall!


Veterinär dags igen..

Nu har jag bokat tid i vännäs för ytterligare en undersökning av Pirats näsa. Cortisonet har inte hjälpt det minsta, igår var han värre än någonsin, så vi måste verkligen kolla upp det igen. Jag bad uttryckligen om en mycket utförlig undersökning denna gång, men blodprover, endoskopi av näsan och luftvägarna igen, och ev röntgen och ultarljud av näsbenet. Hittar de således inget i själva näsgången som irriterar så kommer jag inte gå därifrån förrän de letat efter både frakturer och vävnadsskador. Här ska vi bedriva detektivjakt på högsta nivå! Inget mer gissande tack.
Det värsta jag vet är veterinärer som
1) Inte svarar på frågor.
2) Inte är intresseade av den bakomliggande historien.
3) Inte intresserar sig för en bredare undersökning.
Jag förstår varför Elin och Fredrik åkte med sin hund Arthur direkt till Stockholm när de fått höra för mycket av den varan här uppe. Så fort de klev inannför dörrarna fick de direkt förklaringar som ingen av de andra 5-6 veterinärerna här uppe kunnat ge. Visst, det är säkert supersvårt att vara vererinär, om man måste kunna allt, om alla djur, och alla kroppsdelar. Men, grunden borde alltid vara en bred bas undersökning av grundläggande faktorer. Det tycker jag alltför många av de veterinärer jag träffat saknar, även då man efterfrågar en sådan. Nå, slut klagat på veterinärer, och så hoppas jag att Pirat får träffa en vettig variant nästa vecka och att de kan hitta felet! På tisdag bär det av. Som jag längtar!

Två ledtrådar

Gissa vad som
1. Har skett med Pirat
2. Vi äntligen har i vår ägo
Super roligt båda två. Fler bilder kommer sen om ni gissar rätt (inte så svårt)!


Anatomi: hästens huvud

Aha! Jag tror att jag ev kan ha hittat något! Tycker mig ana en liten svullnad på Pirats näsa, på båda sidor. Det var svårt att få en bra bild.. Ser ni något? Jag kände en liten knöl då jag skulle fixa nosgrimman.
Sitter och googlar hästens anatomi, horse anatomy head osv. Har tyvärr inte koll på hur det ser ut med nerver och liknande på huvudet. Är jag paranoid eller synd det faktiskt något?

https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-1/2742525/images/2012/pic_192621361.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-1/2742525/images/2012/pic_192621363.jpg" class="image">


Tillägg till filmen

Tack för era kommentarer, det är guld värt att få bolla lite tankar <3 Jag vill bara förtydliga några saker:
- Våra problem började när jag körde Pirat bettlöst
- Hans tänder är kollade för mindre än en månad sedan (av, enligt mig, norrlands bästa hästtandläkare)
- Han beter sig likadant, oavsett om vi promenerar i repgrimma eller galopperar med vagn på stångbett, eller rider med novabett.
- Förutom att kasta med huvudet så frustar han hela tiden och skrapar näsan mot benen eller marken.
- Han skakar även och frustar inne i boxen, om än i mycket mindre skala än när vi springer.
.
Med detta som grund är min hypotes att det inte är utrustningsrelaterat, eftersom det visar sig även under promenad, longering, i boxen etc. Symptomen ökar dock ju mer han rör på sig, värst i trav, vilket borde tyda på att problemet är kopplat till andningen, men att störningen fortfarande existerar hela tiden.. Tänker jag rätt?
Skakad av tidigare erfarenhet flyger mina tankar såklart till pinnar som sitter fast på konstiga ställen, och ben som gått av inuti ponnyn. Det känns som om han skulle bete sig ungefär såhär om det satt något fast i luftvägarna, men det borde de väll ha sett med endoskopin? Kanske han har en fraktur på näsbenet?? Han reagerar dock inte på tryck någonstans på näsan, det har jag kollat 100 ggr..
Alltså, tack för era förslag, jag har de alla i bakhuvudet, men det är något som fattas. En viktig pusselbit som kommit bort och gör att motivet inte går att urskillja. Varför kan inte saker flyta på någon gång? Det behöver inte vara perfekt, inte ens bra.. bara det inte vore så komplicerat och dåligt jämt!

Film på eländet!

Här får ni nu se vad det är jag menar med skak-sjuka osv... Det är inget jag hittat på, åh som jag önskar att det vore så! Min lilla fina körhäst är super störd av något som jag inte kan hjälpa honom med, och det är inte kul. Enligt veterinären ska vi dock förtsätta hålla igång, även om det är svårt. Vi springer ju inte snyggt på något vis, men ändock springer vi litegrann.
Om någon varit med om något liknande eller tror att ni vet orsaken får ni mer än gärna hojta till!
.
(Ursäkta skakigheten, det blir lite så när man kör på en gropig väg, dessutom med enhandsfattning och någon ständigt rycker i tömmarna..)

Klippmaskin?

Är det någon som har erfarenhet av klippmaskin från Jula? Eller annan affär som säljer klippmaskiner i Umeå? Är kanske på jakt efter en, och den bör inte kosta skjortan. Den måste klippa bra, och ha någon form av garanti (eftersom ja, den ska ju bo med mig..) men den behöver inte kunna klippa mängder av hästar särskillt ofta. Mer sådär två stycken 1-2 ggr per år. Tips mottages gärna!

Ingen träning i helgen

Tyvärr är träningarna i Flarken inställda tillsvidare. Jättetråkigt tycker jag, då jag verkligen sett fram emot att träna igen. Det skulle ha varit Witterpir som åkt eftersom Pirat blivit galen, eller nått i den stilen. Hoppas dock att de lyckas lösa det så träningarna för Susanne kan återupptas senare i vår kanske!


Allt på en gång

När man ska utreda anledningen till något som är fel eller inte riktigt stämmer är det bra om man tar det steg för steg och låter det ta tid. På så sätt kan man utesluta faktorer som inte påverkar situationer. Eller så gör man som jag, ändrar allt på en gång! Inte särskilt bra egentligen, men jag har varken tid eller tålamod att inleda en två månaders process för att styra upp Pirats liv.
Vi har bytt strö (från torv och spån till papper), börjat blöta höet, startat en kortison kur, börjat med bettlyftare igen, undvikit hackamoret (för att slippa tryck på näsbenet), samt börjat träna igen. Om detta fungerar blir jag glad, och kan gärna fortsätta med allt (utom kortisonet då såklart) i all framtid!
De enda faktorer som egentligen korrelerar med dessa frustningar och skakningar är tandundersökningen, träning med hackamoret, och introduktionen av havre i foderstaten. Inget av dem känns dock särskilt troligt, så därför hoppas jag att det löser sig men min multi-insats. Håller tummarna så de nästan ramlar av..