Ekipage presentation

Sitter och knåpar på min och Pirats ekipage presentation. Svårt att veta vad man ska skriva tycker jag. Visst är vi fortfarande ett ekipage, i allra högsta grad och på många fler plan än vi någonsin varit, men jag vet fortfarande inte helt säkert om vi någonsin kommer tillbaka dit vi var. Självklart ligger målet där, och om jag ska vara ärlig är det satt långt högre än så. Jag vill ju fortfarande uppnå det jag alltid velat, och jag tror Pirat också skulle tycka det vore kul.
.
När man sitter i vagnen och känner att hästan har mer att ge, att den vill fortsätta trots att man givit allt. Då vet man. De talar ett så tydligt språk, omöjligt att inte förstå. Sådana stunder är värda allt. Den där speciella kontakten i tömmarna, det liksom pirrar i fingrarna och armarna blir lätta som fjädrar. Öronen vippar, och hela hästens uppmärksamhet är riktad mot dig. Du behöver knapps viska, tanken räcker. Hästen säger tydligt: "Jag lyssnar på dig, gör allt du ber mig, för det här är det bästa jag vet!". Då vet man att man gjort något rätt. Det är så det ska kännas, det är körning för mig!

Veckoplanering

V. 39 Skritt 5 min x 3
V. 40 Skritt 10 min x 2
V. 41  Skritt 10 min x 2
V. 42 Skritt 10 min x 3
V. 43 Skritt 20 min x 2
V. 44 Skritt 20 min x 2
Om allt väl så här långt är det sedan är det dags för igångsättning!
Fortsatta veckor i skritt med lite mer muskelarbete.
.
Som tidigare sagt så kommer vi skynda löjligt långsamt, vill verkligen inte att något ska gå fel i onödan. Denna stillsamhet är ju helt onaturlig och är inte bra för varken muskler eller leder. Därför är det extra viktigt att inte glömma bort dem vid en igångsättning. Det som går snabbast att bygga upp, och som är mest påtagligt, är konditionen, sedan kommer musklerna och sist leder och ligament. Det är, oturligt nog, också dessa som är svårast att avgöra om de är redo för den påfrestning man ska utsätta dem för. För att undvika överansträngning, och kanske ledinflamation som följd, ska man därför öka träning och belastning i små doser och alltid se till att den är varierad. Olika typer av underlag är bra, så länge de inte är för mjuka!
.
Man ska vara mycket noga med visitering och palpering av ben varje dag för att snabbt kunna upptäcka förändringar från det normala. Vem vet vad hästarna har för sig om dagarna. Vissa stoppar in pinnar på olika konstiga ställen har jag hört, vad det ska käna till har jag dock inte lyckats räkna ut. Vissa är väll mer korkade än andra helt enkelt, så måste det vara!

Spaning efter ljuset


Grovfoderanalys

Nu har jag fått värdena på vårat hö. Blir till att snickra ihop en bra foderstat till Pirat ikväll och se om det är något vi behöver kompletera höet med. Det luriga med grovfoder är ju att det kan variera så otroligt mycket, både från år till år, men också mellan en åker och en annan, och även vilken tid på dygnet man skördad. Det bästa är ju såklart, som de flesta vet, om man kan hitta ett hö som passar den hästtyp man ska utfodra, och sedan lägga till de mineraler som ev kan fattas. Oftast kan det ju dock vara svårt att ordna det så om man står i ett stall med många hästar i. Någon behöver ett högt energi innehåll, medan en annan tittar på höet och blir klotrund.
.
Om man står inför ett sådant dilemma är det nog lättast att köpa ett hö med lägre energi värde (MJ) och sedan utfodra hästarna med högre förbränning med någon form av passande kraftfoder. Annars blir det inte så kul för de lättfödda hästarna, om de får ett högvärdigt hö och därför måste ligga på en minimum mängd! Att hitta rätt hö kan vara svårt men är ack så värt det. Tänk att slippa utlägg för 100 olika extra mineralfoder och olika tillskott, man vet att de får i sig det de behöver genom det foder de är skapta för att äta. Hur bra som helst!
.
Om man har ett lättfödd häst är det dock viktigt att se till att den får i sig den mängd grovfoder den behöver för själva ät processen också. De äter ju inte bara för att bli mätta. Vore det så enkelt skulle det vara betydligt lättare, men vi måste också tillgodose tuggbehovet. Det är mycket viktigt, eftersom hästar är gjorda för att leta och beta gräs och örter större delen av dygnet. Tar vi bort den möjligheten är det vår skyldighet att se till att de iaf får utföra uppgiften på annat sätt. Letandet omvandlar vi till någon form av arbete, betndet till utfodring med grovfoder. Det värde som anges i djurskyddslagen på 1 kg Ts per 100 kg kroppsvikt är ett minimi värde, ungefär som "lägre än detta är djurplågeri", förhoppningsvis är det inte så ofta aktuellt att kolla på minimivärden, men då vet man iaf vad man inte får understiga. 1 kg Ts (torrsubstans=den delen av fodret som inte är vatten och därför innehåller näring) är ju dessutom inte 1 kg hö, utan ca 1.2kg hö (84 % Ts), 2,5kg hösilage (40 % Ts) eller 1,8 kg hösilage (60 % Ts).
.
Grovfoder är viktigt och inget man ska ta för lätt på, men det behöver inte vara en hel vetenskap att ta reda på hur det ligger till. Grovfoderanalys kan man göra hos många företag. Vi skickade vårat till Agrilab och fick snabbt svar. Nu blir det räkna av!

5 min åt gången

Dagens lyckligaste stund är när Pirat får komma ut ur boxen och gå ut på stallplanen. Han riktigt lyser! Om det gick skulle han vilja titta på allting, lukta på allt, och lyssna på allt som låter. Tro mig han försöker ivrigt, med blandat resultat.. Vi jobbar med hjärngympa på vårat eget sätt helt enkelt. Jag menar vad kan vara mer rogivande än att stå och lukta på lite grus? Jag har iaf svårt att tänka mig något. Pirat också, uppenberligen. Men det som gör honom glad gör mig glad, så vi jobbar på. 5 min åt gången studerar vi den verkliga världen, dess små finurliga och fantastiska delar. Tänka sig, gruset, träden och husen finns kvar varje gång man kommer ut. Fascinerande!

Ny design!

När jag och Pirat nu inleder en ny fas i såväl träning som vår relation så tyckte jag att det var dags för en ny design här på bloggen också. Hoppas den inte blev alltför dålig. Jag var ute efter ett ljusare och mer öppet utseende, så jag är nöjd. Hoppas ni blir det också!

Vi

Älskade lilla plutten. Äntligen är han hemma på riktigt! Hoppas så att detta går vägen nu och att vi kan komma tillbaka. Känns iaf ljusare för stunden!

Nu är han hemma!


4 av 10 h avklarade

Ja nu har vi precis rullat förbi söderhamn. Finaste pirat älsklingen står i släpet, alldeles livs levande! Han blev så glad, jag blev så glad. Snart är vi hemma igen, helt otroligt. Ofattbart. Fint. Underbart. Galet. Snart hemma igen!

Försäkringar..

Samtal med försäkringspersoner, blandas med veterinärer och receptionister. Jag måste säga att jag blir lite vilsen och känner mig rätt maktlös. Men de verkar ju veta vad jag ska betala, så då får jag väll lita på dem antar jag. Jag skulle aldrig ha satsat så här mycket om jag visste att jag kunde acceptera att Pirat inte skulle få en chans. Allt annat kan jag bortse ifrån, tillfälligt förvirrad och så där, men i grunden så rätt. Jag kommer aldrig ångra mig, det finns inte på kartan. Snart får jag träffa Pirat och då struntar jag i allt annat, försäkringar och pengar. Kärlek är inte till salu! Iaf inte min.

Dan före dan före hämtningsdan!

Eftermiddagen har spenderats i stallet, med att bära en oändlig massa saker fram och tillbaka, sortera samma saker, städa, och göra iordning boxen. Som tur hade jag Celina till min hjälp, så det gick relativt smärtfritt och fort! Hon har nu, som jag tidigare försökt förklara för henne, förstått vidden av hur farligt det är att umgås med mig. Mina konstigheter smittar helt klart av sig, hoppas bara att hon inte blir avskräckt, men det tror jag inte!
.
Vi var iaf mycket produktiva och gick lös på allt ifrån torvbalar och spindelnät. Så stallet börjar nu vara redo att ta emot Pirat, lite småfix kvar. Men det har Elin lovat att göra klart innan vi kommer upp på Onsdag. Nu återstår bara för mig att hitta mig en billig flygbiljett (jag är galet höjdrädd och flygrädd så jag vet inte riktigt vad jag håller på med men!?) så är vi redo för nästa fas!

Troligen kanske eventuellt, vågar jag hoppas då

Igår pratade jag med veterinären igen och vi bestämde att vi ska hämta honom på Onsdag. Förutsatt att han fortsätter bli bättre, såklart. Såret är fortfarande infekterat och det kanske måste skäras upp om det inte läker bättre, men det ska det väll klara av tycker jag! Nu har det varit så mycket att det skulle kännas snopet att snubbla innan upploppet börjat. Eller det kanske snarare skulle vara som att tjuvstarta... Resan tillbaka har ju som inte börjat än. Yjuvstarter är löjliga och helt meningslösa. Vi ska stå kvar i våra startblock så länge att alla börjar undra vad sjutton vi håller på med. De ska bli otåliga, och kanske ifrågasätta mitt omdömme. Då kanske jag kan tänka mig att satsa, skjuta ifrån och hoppas att vi kommer i mål.
.
Men oj så jag längtar efter att fara till stallet varje dag. Tvätta sår, kolla temp, oroligt klämma och känna överallt på min lilla ponny. Är det kanske lite varmt där, har han inte lite väl hög temp, äter han som han ska... Det längtar jag efter. Att få tillbaka honom så jag kan börja oroa mig på riktigt! Om jag oroar mig så vet jag att det finns något eller någon att oroa sig för. Det är fin bekräftelse tycker jag.

Förberedelser

Just nu sitter jag och försöker komma på vad som ska förberedas inför lillens hemkomst.
Hittills har jag kommit på:
- Göra iordning boxen med ny bädd. Jag tänker låta honom stå på torv ett tag, då jag tror det blir mjukare att stå och ligga på än hans vanliga papperströ.
- Skicka in årets hö för analys, så jag kan beräkna en ny foderstat till honom. Vill absolut inte att det ska fattas något nu när han ska laga sig själv på detta omfattande vis!
- Boka ett släp att hämta honom i, helst i Gävle. Eftersom det blir därifrån vi utgår på Onsdag morgon.
- Köpa en bussbiljett till Gävle för mig.
- Hämta ut hönäten jag har beställt! Verkar riktigt bra. Bilder på dem "in action" kommer sen. Dessa när ska förse Pirat med mat hela tiden han står på boxvila, då jag vill att han ska ha fri tillgång på grovfoder av många skäl. Näten är dock byggda för att se till att det tar längre tid att äta. Superbra!
.
Åh så jag längtar!

Preliminär planering


En liten glimt framtid!

Åh, idag pratar veterinärerna om att Pirat snart är redo att komma hem! Det har helt klart varit pinnen som ställt till mest av allt det akuta han drabbats av. Frakturen är såklart långt ifrån färdig läkt, men de tycker att den verkar stabil, och att han skulle må bra av att komma hem snart! Jag kan knappt fatta det här... Han kanske kommer tillbaka trots allt!
.
Jag hoppas så innerligt att det blir så. Saknaden är enorm, men jag vill inte ställa in mig för mycket på det. Om något hinner hända innan menar jag. I början på nästa vecka ska de släppa lös honom från hängmattan för att övervaka honom där några dagar, utifall något trauma inträffar när han står lös. Om inte är han redo att komma hem! Hem till oss igen.
.

Fortsatt tvivel

.
Den biten av mitt hjärta som tillhör dig
Som bara är din
Hänger nu löst, som i trådar av finaste sort
Tunna tunna, håller så hårt de kan
De blir färre och färre för var dag som går
Håller kvar, hur länge ska de orka
Hur länge orkar Du
Min älskling, håll kvar
Om tvivlen blir för stora
Inget hopp verkar finnas kvar
Ska jag hålla mitt hjärta i handen
Du vet, den bit som är Din
Den som alltid kommer bära Ditt namn
I min hand kommer den vila
Tills det blir dags att sätta tillbaka den på plats
Med nya starkare trådar
För evigt på sin rätta plats
Den dag du åter står här vid min sida
Vid min sida, min älskling
Sida vid sida, som ödet bestämt
.

Läget just nu

Kommer min älskling någonsin tillbaka? Tvivlen är stora, och jag vågar inte hoppas på för mycket. Samtidigt vågar jag inte att inte hoppas eftersom han måste komma tillbaka till oss igen. Hoppas ni inte tycker att jag tjatar... Pirat betyder så mycket för mig att jag inte kan tänka på så mycket annat!
.
Veterinärerna gör ett fortsatt bra jobb, och arbetar nu främst med att försöka få såret från pinnen rent. Det ska hållas öppet så det kan rengöras ordentligt. Eftersom det är så djupt och sitter nära bäckenet och höften finns annars en risk att infektionen går in i benvävnaden. Och det vill vi inte!
.
Igår plockade de ner honom från hängmattan en stund för att se hur benet verkar fungera. De sa att han var stel, men vem skulle inte vara det efter 2,5 veckor i stillhet, men gick mycket bättre på det än tidigare. Så det har mest troligt börjat läka och vi håller tummarna för att inget inträffar och stör den viktiga processen. Veterinären förklarade också att detta är den mest känsliga tiden i frakturläkningen eftersom det just börjat läka ihop, och ett trauma skulle förstöra det totalt. Pirat är dock lugn och verkar acceptera situationen, vilket iof inte är så förvånande kanske, men man vet ju aldrig med små svarta russ. De har ju faktiskt lyckats skaffa sig denna fraktur (och pinne långt inne i skapet!) så man får ju absolut inte underskatta dess förmågor!
.

Upphittat: 10 cm rent helvete!

Nu har veterinärerna äntligen hittat anledningen till febern och svullnaderna!!! De gjorde en ordentlig undersökning av skapet. Letade noga på både in och utsidan. Långt uppe hittade de ett litet hål i ena väggen. Skumt, sa de och plockade fram sitt endoskop och gick in i hålet och tittade. Långt där inne hittade de något spännande; nämligen en 10 cm lång pinne! Veterinären berättade att alla hade blivit så glada att de skrek högt när de fick se den, det gjorde jag med när jag fick höra det. Tänk, de har hittat något, och inte vad som helst heller, utan ett 10 cm långt pinn-helvete!
.
De trodde att det hade varit en lång pinne som gått in, och att toppen gått av och stannat där inne. Hur sjutton han lyckats med detta kan jag för mitt liv inte förstå. Vi börjar´dock tyvärr bli rätt vana vid veterinärer som säger saker som "Under hela min karriär har jag aldrig sett något liknande" eller "Det här var något helt nytt för mig"... Men det är ju trots allt Pirat vi pratar om så vad kan man förvänta sig, om inte något extraordinärt!

Vi saknar dig

Att inte veta
Att inget kunna göra
Det är det värsta