Dagens tema: provokation

Enligt inrådan från veterinären ska jag motionera Pirat lite lätt idag ((!!!)) och se hur han reagerar. Om han skakar igen ska vi få en remiss till en luftvägs- och en headshaking expert på Strömsholm. Jag vet ju vad jag tror, men man kan ju alltid hoppas!


Veterinären igen den 5e

På tisdag har vi återbesök hos veterinären i Vännäs ang Pirats näsa. Det är svårt det där.. Jag tycker inte han blivit ett dugg bättre, enda skillnaden är att han vilar och därför inte provocerar sine nerver och därför inte skakar. När man går på promenad och han blir lite exalterad kommer skakningarna dock som ett brev på posten. Undrar just vad han har tänkt min lille prins.
Hostan är också tillbaka som aldrig förr! Vissa stunder hostar han minst 10 gånger i minuten. Han mumsar dock glatt vidare på sitt gräs, medan det låter som om han förösker hosta upp en elefant eller något liknande. Hm, nej. Detta måste styras upp. Vår fina veterinär skulle konsultera Strömsholm och höra vad de tycker, vilket låter tryckt. Jag gillar veterinärer som inte är rädda för att få hjälp att lösa ett problem. Det visar på styrka och oändligt mycket mer intelligens än de som ska klara sig själva, även om de inte klarar sin uppgift, tycker jag!

Mycket på gång..

Just nu känns det som om jag försöker göra allting samtidigt. Antingen blir det jättebra, eller så går det inte alls. Tyvärr får Witterpir stå tillbaka lite med träningen denna vecka, eftersom andra ting med deadline och krav på närvaro tar all tid. Jag inser svårigheten med att slutföra ett examensarbete med rapport och presentation, samtidigt som en annan kurs ska avslutas med liknande upplägg, och två nya påbörjas.
Sedan ska vi fly staden i slutet av nästa vecka också! Det kan bli spännande. Detta innebär också att det finns en massa saker som jag vill hinna med innan jag far, och egentligen tycker är viktigare än det mesta, men inte riktigt kan prioritera fullt ut.. Längtar till hästar på gräsmattan, skrivarstunder i skuggan under ett av äppelträden, och midnattsritter under en hög och djup himmel.
Mycket snart efter sommar-flytten ska jag dock spinna vidare på temat, fast dra det ungefär sju steg längre.. Jag ska nämligen fly landet! Hör och häpna. Vi ska leka både danskar och engelsmän i lite mer än tre veckor. Det är galet, Galet! Men det ska bli så spännande!

Snart bete?

Snart är det dags för många hästar att äntra de gräsbevuxna markerna. Det kräver endel förberedelse, inte bara vad gäller flugmedel, elaggregat, och hagstolpar, utan såklart även själva gräset. Att gå från vinterns grovfodergivor till fri tillgång på gräs är en stor omställning för alla hästmagar. Övergången till bete ska behandlas som vilket foderbyte som helst och bör få ta tid.
För att grovtarmen ska kunna ställa om sin flora av mikroorganismer måste den få tid på sig, så att det finns några som är redo att ta hand om den nya typen av foder. 2-4 veckor är lagom när man ska göra ett foderbyte, så om man tänker sig att ha sin häst på bete i början av juni är det hög tid att börja vänja dem vid gräs nu.
Vi vänjer in våra hästar under ca. en månad. Första veckan betar de 15-20 minuter, andra veckan 30-45 minuter, tredje veckan >1 tim, och fjärde veckan bete halva dygnet. Sedan tycker jag att de är redo att beta dygnet runt. Både Witterpir och Pirat tillhör kategorin av hästar som ligger i riskzonen för fång och andra otrevligheter som kan komma av för snabba foderbyten, så vi tar det extra försiktigt i början för att se så deras magar hänger med!
Den 9e juni bär det av mot sommartorpet i Bergvik och sommarbete! Som vi längtar, både jag och hästarna. För ovanlighetens skull ska jag dock fly landet en tid, kort efter vi anlänt till sommarstugan... Det ska bli spännande! Men först Hälsingland, Söderhamn, Bergvik, Enmyra, skogen. Underbart.


Om att gå på en känsla

På senaste har jag verkligen funderat en hel del, på allt och inget. Bland annat har jag tänkt på det här med hästar och allt de för med sig. Jag har frågat med själv vad som får det att vara värt all tid man lägger ner, alla pengar det kostar, och all den ansträngning som krävs. Jag har inte kommit på något riktigt bra svar, vilket skrämde mig ganska mycket. Varför kan jag inte komma på varför jag gör det här?
Jag tror att bakgrunden till det hela är just den att Pirat fortfarande är sjuk och det verkar inte blivit bättre med dena behandling heller. Det är han som får mig att hålla igång och det är han som får mig att le varje gång jag kommer till stallet. Frågan kvarstod dock. Det måste finnas något förutom Pirat som gör att jag tycker att det här med hästar och körning är roligt.  Jag har ju trots allt pysslat med detta vansinne långt innan jag fick ett svart russ.
Så vad sjutton är det som är formeln bakom detta? Jag vet inte säkert, men, igår så tror jag att jag kom något på spåret: Jag var ute och körde Witterpir och det gick bra. Hon var pigg och glad, och jag kunde fokusera på att se till att vi höll rätt tempo osv. Så med ens slog det mig att jag satt där och log! Bara sådär. Det var inget märkvärdigt, bara jag och Witterpir i en skog rätt sent på kvällen. Jag kan föreställa mig så många andra saker jag kunnat göra just då, men detta var vad jag gjorde. Känslan är svår att beskriva för den var så konkret, men ändå difus. Som den självklaraste saken i världen och ändå väldigt speciell. Jag ska inte gå för långt och kalla det en massa saker, men jag kände hur jag log och tänkte "det här tycker jag är roligt". Jag och Witterpir, ensamma mitt ute i skogen, vem kunde ha trott det.
Tillbaka till min poäng. Jag tror helt enkelt att det är svårt att hitta det exakta receptet till varför man gör något som man gör, ibland är det tydligt, men oftast inte. Ibland är det bara som att något finns där, och då är det upp till en själv att bestämma hur man vill ha det och inte. Och tro mig, man kan ångra sig fram och tillbaka tusen och åter tusen gånger, men har man någon form av idé om vad man tror man vill, så är det också lättare att hitta det man faktiskt vill.

En verkligt vacker vårdag med vatten


Musik!

Musiken är helt klart grejen i de flesta sammanhang, tycker jag. På bussen, när man just vaknat, innan man ska sova, när man städar, på en promenad, och framför allt under körpasset. Jag har förstått att det är lite aantingen eller på den punkten, antingen gillar man det eller så vill man ha det tyst. Jag uppskattar fågelsång, klappret av hovar och smattret av regn också, men jag tycker att även det upplevs bäst i sällskap av musik. Det blir som att kan är i en musikal!
Lyckligtvis håller både witterpir och Pirat med mig, eller iaf tror jag det (de kan ju ha världens bästa poker-faces också) eftersom båda blir än mer peppiga och glada när jag spelar musik för dem. En halvslö ofokuserad åsneliknande ponny kan helt plötsligt förvandlas till en stutsande pigg raket.
Jag spelar olika musik beroende på vilket häst jag motionerar, eftersom de kräver olika typ av fokus från min sida för att det ska bli bra. Med Witterpir vill jag ha glad, lite fartig musik, som kanske inte är den jag tycker är bäst av allt i hela världen, men definitivt gillar och kan sjunga med i (det är det viktigaste). Det gör att jag blir otroligt fokuserad på vad jag ska göra, utan att  för den delen bli irriterad på alla hennes små idéer.
Exempel på Witterpir-musik:

(Ja, jag är fortfarande lite av en country-nörd. Kan inte hjälpa det!)

Men Pirat så behöver ag först och främst bli lugn och inte fokusera så mycket på vad vi gör, eftersom jag då lätt kan bli nervös. Vi lyssnar därför alltid på musik som jag tycker väldigt mycket om, så att jag kan rikta en del av mitt medvetande på den. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Tidigare när jag red och körde utan musik så gjorde jag så att jag nynnade eller sjöng lite varje gång jag blev nervös eller spänd, för att slappna av. Det fick dock följden att Pirat började associera mitt sjungande med att något läskigt höll på att hända, vilket såklart bara förstärkte mitt obehag. Ond cirkel. Då är det bättre med någon som sjunger eller spelar konstant så det blir en del av omgivningen. Lugh Sofia = (oftast) lugn Pirat
Exempel på Pirat-musik:


Okej, nu ska jag sluta med exemplen.. Men ni fattar grejen!

Information till tävlingskuskar 2012

http://www3.ridsport.se/Tavling/Korning1/Nyheter/2012/4-6/Informationtilltavlingskuskar2012/

Eksem tiden börjar

Med våren och värmen kommer sol och insekter tillbaka och befläckar den annars tillsynes perfekta årstidsväxlingen. Som ägare till en eksem häst kommer då smörjande, tvättande och skyddande som ett brev på posten! Är man ute i god tid kan man dock lyckas riktigt bra med att hindra symtomen från att bli alltför påtagliga. Förra året började vi Pirats behandling i slutet av April, men i år har vi väntat tills nu eftersom han varit klippt och således fortfarande tycker att det blir kallt utan ett lite fodrat och vindskyddande täcke. Sedan så vill jag inte heller störa hans pågående behandling med tillförsel av andra ämnen, utan låta den ha sin verkan först.
Jag tycker att det är svårt att få till någon ultimat behandling, och vi har aldrig lyckats få ett år utan klåda. Vi kör dock alltid på:
Eksemtäcke (skydda mot de dumma insekterna)
Prob-olja (lindra klådan)
Prob-schampo (lindra klådan)
Ultra shield flugspray (mot alla som vill äta på Pirat)
Lusern (bra med extra protein!)
Aloe Vera salva (till såren)
Vilket har varit det mest framgångsrika konceptet hittills.

Bihålor


Så här ser Kålmans bihålor ut! Tomma och icke vätskefyllda, som det ska vara.
Bihålorna är hålrum i benet och om de blir vätskefyllda blir det ett enormt tryck där inne eftersom ben inte kan vidga sig, vilket kan påverka hästen mycket. Jag måste säga att jag hade dålig koll på vart bihålorna satt på en häst, men nu vet jag. De som delar min ovisshet kan kasta en blick på bilden ovan, där de två finaste bihålor jag sett gör sig till känna!

Carriage Driving part 1


Jag älskar noggrannheten och allvaret i filmen, mycket bra information om allt från uppbindning av hästen till selens utförande, anpassning och stenar i hovarna. Sedan måste man ju poängtera bakgrundsmusiken, den går inte av för hackor den! Så propert så.
"The pony must be under control at all times"..
Nej men seriöst, bra introduktionsfilmer, önskar att jag hade fullängdsversionen, men de är ju rätt gamla så jag vet inte om de går att få tag i längre.

Hittat ett fel!

När jag skruvade ihop vagnen häromdagen blev jag åter medveten om hur svår sitsen är att reglera. Den ska gå att skjuta fram och tillbaka för att ända kuskens position efter benlängd mm, men vår våran vagn har alltid varit lite svår att övertala. Det har gått, men vi har fått banka på den en hel del för att få igenom förflyttningen. Men nu är dessa dagar förbi, jag har nämligen hittat den felande länken!
Jodå, det var ju såklart inte vagnens fel, men ack så jag har beskyllt den, i tron om att den var felkonstruerad. Och det var den, på ett vis.. Felkonstruerad av mig dock! När jag väl gav mig sjutton på att jag skulle hitta problemet, efter justering av otaliga skruvar, utan resultat, uppenbarade sig en undermedveten känsla inom mig. Sådär som det gör när man vet att man ser något viktigt utan att veta vad det är man faktiskt ser.
Jag frågade mamma om hon kunde se något som var annorlunda. Det kunde hon inte. Jag tittade lite till, utan någon vidare framgång, för att sedan komma till insikt om vad det var jag såg. De två fästena som håller fast säteskonstruktionen i själva vagnen satt fel! Sätesfästena ska sitta på utsidan av fästena på vagnsramen, vilket de inte gjorde. Eller, det ena gjorde det, men det andra var innanför! Inte undra på att den satt i spänn, den var ju helt ihoptryckt. Ja, så kan det gå, och jag lärde mig än en gång att det sällan är de materiella tingens fel, utan de levandes påverkan är något mer betydande i det fallet.
Nu glider sätet hur bra som helst både fram och tillbaka. Tänk att det hade kunnat vara så lätt hela tiden!