Doping=fusk

När man tävlar, oavsett nivå är det helt oacceptabelt att fuska. Den allvarligaste typen av fusk är doping, eftersom det kan inebära enorma risker för både häst och kusk, dels fysiskt såklart men också för framtida tävlande. Det svåra med just doping är att man inte kan utesluta inblandning från utomstående personer, då är det lättare med den typ av fusk som innefattar hur man kör inne på banan. Det är såklart alltid fel att fuska, men om det sker på ett tydligt vis, så att det inte blir några tvivel om vems felet egentligen är blir det på något vis lättare att acceptera. Då får personen en chans att be om ursäkt och man kan försöka förhindra att det behöver ske igen.
.
Värre är det med just doping. Man kan oftast inte vara säker på vem som utfört den och vem som ska stå till svars. Just så är fallet för Susanne Ankermark och hennes ponny Windy Boy Rocket, som tidigare i år tog silver i ponny-VM, men nu är avstängd pga att blodprovet som togs vid tävlingen visat positivt resultat för otillåtna substanser. Hon beskriver själv hur hela familjen lagt ner både tid och pengar för att åka till denna tävling, och att någon på plats måste ha dopat hennes ponny. Inom körning är det sällan några prispengar heller att tala om, så den som gjort detta måste ha gjort det för att sätta krokben för dem helt enkelt.
.
Doping kan antingen verka positivt, som prestationshöjande, eller negativt, genom att minska förmågan att prestera. Anledningen till att en häst dopas kan vara många, men oftast är det antingen för att man vill dölja en skada, genom smärtlindring, eller att sänka prestationen hos en konkurrent för att öka sina egna chanser. Båda sätten är helt förkastliga, speciellt eftersom det är djur vi har att göra med, inga maskiner! Vi kan inte hälla i lite extra smörjolja och hoppas på att det går ett tag till. Det funkar inte så. Vi som tävlar har ett enormt ansvar för att våra hästar är rätt tränade för sin uppgift, och vi blir bedömda därefter.
.
Det är verkligen tråkigt när något sådan händer, och gör ju så att man tappar förtroende för människors omdömme! För att komma upp till den nivån av tävlande som Susanne Ankermark och Windy Boy Rocket utför, ligger det enormt mycket träning bakom. Tanken på att någon vill sabotera så enormt är för mig ofattbar. Jag kan bara hoppas att detta löser sig och att de kan finna orsaken bakom denna hemska historia. Vi kuskar får hjälpas åt med att se efter vår sport, så att vi slipper liknande händelser i framtiden. Sänder en tanke till Susanne och Windy Boy Rocket och hoppas att de fortätter som förr och snart är tillbaka på tävlingsbanorna igen!

Kommentarer
Postat av: Torill

..vet inte exakt vilka substanser (2 olika vad jag förstår) som upptäcktes i blodproven på Windy Boy, men det har visat sig att även sådant de får i sig på beten och även av hö't kan ge utslag på vissa otilåtna ämnen. Det behöver alltså inte vara sabotage.

2011-11-23 @ 10:40:42
URL: http://stallveckholm.wordpress.com
Postat av: Sofia H

Det var paracetamol och theobromine som provet visat, svårt att tänka mig hur det ska komma in i hästen i sådana mängder under betet. Läskigt isf! Men om det kan vara en olyckshändelse på det viset, och ingen alls finns att lägga skulden på vore det ju toppen.

2011-11-23 @ 12:38:38
Postat av: BRUNETTBLOGGEN

Ska vi följa varandra via bloglovin? :)

2011-11-23 @ 16:11:17
URL: http://brunettbloggen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback