Träning före och efter tävling

Det är viktigt att tänka på hur man lägger upp träningen före och efter tävling för att uppnå bästa möjliga resultat. Det som kanske är svårast att inse är att man inte kan träna in nya moment eller få en bättre kondition veckan innan tävlingen. Sånna saker ska göras i god tid så att veckan innan kan lämnas till lugnare arbete. Detta är otroligt viktigt eftersom man vill att musklerna och motivationen ska vara på topp! Musklerna har nämligen en egen energireserv som kallas glykogen, som är en form av lagring av socker som  kan användas vid träning. Man hör ofta om mänskliga idrottare som gör en kolhydrat uppladdning innan en stor tävling, och det är då glykogenet de lagrar upp! Detta gäller även såklart för hästens muskelatur. Man bör därför låta musklerna få möjlighet att återhämta sig och lagra upp sin energireserv inför en tävling.

.

Då är det också viktigt att hästen får i sig tillräckligt med energi och protein så detta kan genomföras. Man bör därför sådeles inte banta en häst innan tävling om man vill ha bra resultat, eftersom den då använder glykogenet till andra viktigare saker i kroppen. Då blir reslutatet att när hästen behöver ta i lite extra och inte klarar sig med sin vanliga metabolism finns ingen reserv och den tröttnar fort i musklerna.

.

Efter tävling gäller samma sak, med lugn träning, eftersom muskler och leder då behöver vila upp sig och återgå till normal balans. Då är det också av största vikt att ge hästen tillräckligt med energi och protein så mucklerna kan bygga upp sig och lagra ny energi.

.

Exempel på hur vårat träningsupplägg kan se ut inför en tävling:

Dag 1: Sista kondition eller intervall träningen innan tävlingen.

Dag 2: Vila, alltid efter hårdare kondition eller intervall träning.

Dag 3: Tömkörning, finslipa dressyr från marken och se till att musklerna är mjuka.

Dag 4: Ridning/Tömkörning i skogen, lyfta på benen och ger bra framåtbjudning

Dag 5: Vila, kan bytas ut mot tömkörning på en häst som inte bör vila fler dagar på en vecka.

Dag 6: Dressyr i vagn, genrep och sista koll så att allt fungerar

Dag 7: Vila

TÄVLING!

Dag 1: Skritt vid hand, för att undvika stelhet.

Dag 2: Vila

Dag 3: Skritt och jogg, mjuka upp musklerna.

Dag 4: Vila, beroende på hur hård tävlingen varit kan denna vila bytas ut mot lättare dressyr arbete.

Tillbaka till vanligt arbete!

.

Som ni ser så vilar Pirat rätt många dagar veckan innan tävling, och alltid dagen innan. Detta för att det blir en så otrolig skillnad på hans motivation och arbete om han är riktigt utvilad. I det vardagliga arbetet kan man uppnå detta genom att variera träningen mycket, och då uppnå nästan samma effekt. Men om man vill ha fram det där lilla extra, oavsett om det är på tävling eller träning msn vill visa det, fungerar han bäst om han får vila och ta det lugnt innan prestationen.

.

Efter tävlingen tar vi det också lugnt i några dagar, självklart beror det på hur hårt han gått på tävlingen. Har det varit en tredagars tävling med alla grenar så krävs fler dagar innan vi återgår till normal träning. Detta för att också få ut mesta möjliga av den träning som faktiskt skett även under tävlingen. Börjar man för snabbt med ny träning efter en sådan urladdning mister man lätt det man åstadkommit!

.

Så om ni vill kunna få ut mesta möjliga från en tävling bör man tänka mer på hur de bör förberedas inför den, än att samla ny kunskap strax inpå. Lycka till på tävlingarna i år!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback