Grovfoderanalys

Nu har jag fått värdena på vårat hö. Blir till att snickra ihop en bra foderstat till Pirat ikväll och se om det är något vi behöver kompletera höet med. Det luriga med grovfoder är ju att det kan variera så otroligt mycket, både från år till år, men också mellan en åker och en annan, och även vilken tid på dygnet man skördad. Det bästa är ju såklart, som de flesta vet, om man kan hitta ett hö som passar den hästtyp man ska utfodra, och sedan lägga till de mineraler som ev kan fattas. Oftast kan det ju dock vara svårt att ordna det så om man står i ett stall med många hästar i. Någon behöver ett högt energi innehåll, medan en annan tittar på höet och blir klotrund.
.
Om man står inför ett sådant dilemma är det nog lättast att köpa ett hö med lägre energi värde (MJ) och sedan utfodra hästarna med högre förbränning med någon form av passande kraftfoder. Annars blir det inte så kul för de lättfödda hästarna, om de får ett högvärdigt hö och därför måste ligga på en minimum mängd! Att hitta rätt hö kan vara svårt men är ack så värt det. Tänk att slippa utlägg för 100 olika extra mineralfoder och olika tillskott, man vet att de får i sig det de behöver genom det foder de är skapta för att äta. Hur bra som helst!
.
Om man har ett lättfödd häst är det dock viktigt att se till att den får i sig den mängd grovfoder den behöver för själva ät processen också. De äter ju inte bara för att bli mätta. Vore det så enkelt skulle det vara betydligt lättare, men vi måste också tillgodose tuggbehovet. Det är mycket viktigt, eftersom hästar är gjorda för att leta och beta gräs och örter större delen av dygnet. Tar vi bort den möjligheten är det vår skyldighet att se till att de iaf får utföra uppgiften på annat sätt. Letandet omvandlar vi till någon form av arbete, betndet till utfodring med grovfoder. Det värde som anges i djurskyddslagen på 1 kg Ts per 100 kg kroppsvikt är ett minimi värde, ungefär som "lägre än detta är djurplågeri", förhoppningsvis är det inte så ofta aktuellt att kolla på minimivärden, men då vet man iaf vad man inte får understiga. 1 kg Ts (torrsubstans=den delen av fodret som inte är vatten och därför innehåller näring) är ju dessutom inte 1 kg hö, utan ca 1.2kg hö (84 % Ts), 2,5kg hösilage (40 % Ts) eller 1,8 kg hösilage (60 % Ts).
.
Grovfoder är viktigt och inget man ska ta för lätt på, men det behöver inte vara en hel vetenskap att ta reda på hur det ligger till. Grovfoderanalys kan man göra hos många företag. Vi skickade vårat till Agrilab och fick snabbt svar. Nu blir det räkna av!

Kommentarer
Postat av: Hannah

Nu ser den annorlunda ut så tror inte min dator kunde ladda om den då jag läste din blogg förra gången :P



Vissa hästar kan ju käka halm, vilket kan vara bra om de behöver få mer att tugga på men inte så mycket näring som kanske finns i höet :)



Lycka till med att få en bra foderstat ^^

2011-09-25 @ 20:16:31
URL: http://somregndroppar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback