Snart bete?

Snart är det dags för många hästar att äntra de gräsbevuxna markerna. Det kräver endel förberedelse, inte bara vad gäller flugmedel, elaggregat, och hagstolpar, utan såklart även själva gräset. Att gå från vinterns grovfodergivor till fri tillgång på gräs är en stor omställning för alla hästmagar. Övergången till bete ska behandlas som vilket foderbyte som helst och bör få ta tid.
För att grovtarmen ska kunna ställa om sin flora av mikroorganismer måste den få tid på sig, så att det finns några som är redo att ta hand om den nya typen av foder. 2-4 veckor är lagom när man ska göra ett foderbyte, så om man tänker sig att ha sin häst på bete i början av juni är det hög tid att börja vänja dem vid gräs nu.
Vi vänjer in våra hästar under ca. en månad. Första veckan betar de 15-20 minuter, andra veckan 30-45 minuter, tredje veckan >1 tim, och fjärde veckan bete halva dygnet. Sedan tycker jag att de är redo att beta dygnet runt. Både Witterpir och Pirat tillhör kategorin av hästar som ligger i riskzonen för fång och andra otrevligheter som kan komma av för snabba foderbyten, så vi tar det extra försiktigt i början för att se så deras magar hänger med!
Den 9e juni bär det av mot sommartorpet i Bergvik och sommarbete! Som vi längtar, både jag och hästarna. För ovanlighetens skull ska jag dock fly landet en tid, kort efter vi anlänt till sommarstugan... Det ska bli spännande! Men först Hälsingland, Söderhamn, Bergvik, Enmyra, skogen. Underbart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback